avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale majorare capital social
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

majorare capital social

Buna ziua...Tin sa le multumesc in primul rand celor care fac schimb de informatii aici...Gasesc multe dintre ele a fi mai mult decat utile...

As avea si o problema de lamurit. Pe scurt, SRL infiintat recent de catre o persoana juridica straina, cu administrator cetatean strain. Capitalul social a fost de 2000 EUR. In prezent, se doreste un transfer bancar mai mare de bani de la persoana juridica straina catre SRL-ul infiintat de catre aceasta, bani ce urmeaza a fi folositi de catre si in interesul SRL-ului.

Care variante ar fi cele mai utile si mai rapid de implementat?

1. Majorarea capitalului social? (ce avantaje ar prezenta?)
2. S-ar putea si un contract de creditare intre cele 2 persoane juridice, avand in vedere ca una e straina?
Cel mai recent răspuns: manfree , utilizator 09:33, 4 Decembrie 2009
Multumesc mult de recomandari. Voi tine cont de ele. Si totusi, revenind la ultima intrebare...in cazul majorarii de capital, cand ar trebui initiat transferul banilor? Inainte de inceperea procedurilor de majorare? Banca poate primi banii? Se pot oare ei folosi intre timp (cel putin partial)?
Ati presupus corect pt transferul banilor, trebuie precum la infiintarea unei societati . Banca primeste orice bani , pe ei nu-i intereseaza forma si legalitatea prin care d-voastra ii primiti in cont, se pot folosi si partial fiindca aveti dovada primirii si inregistrarii in contabilitate a acestei sume . D-voastra spuneti ca aveti un capital de 2000 euro , inreg in ct 1012 si 456 , dar in 5121 e posibil de multe ori sa fie o suma mult mai mica asa si acum , majorarea se va reflecta in 1012 si 456 fara a exista o corelatie cu 5121 .
Buna seara
o majorare de capital cu aport in numerar ar fi mai simplu de realizat.
Daca se crediteaza societatea, se incheie un contract de creditare si apoi se doreste conversia creantei in capital, s-ar putea sa aveti surpriza sa nu se admita acesta majorare, exista o practica in acest sens.
succes
1. Mergand pe aceeasi linie de majorare de capital...Presupunand ca s-ar dori o majorare cu 100 000 EUR. Ar fi o problema daca banii s-ar vira in trei transe, la diferente de 1 luna fiecare? Spun asta, deoarece daca s-ar vira o prima transa de 10 000 EUR sa spunem, respectivii bani ar fi cheltuiti. In acelasi timp, nici nu s-ar dori modificarea actului constitutiv la fiecare transfer (pentru majorare de capital).

2. Referitor la posibilitate de creditare, si ulterior de conversia creantei in capital legea societatilor comerciale e destul de neclara in acest sens, mai ales cu ultimele modificari. Si totusi -
"Compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu parti sociale sau actiuni reprezinta o modalitate de majorare a capitalului, cunoscuta sub denumirea de CONVERSIE A DATORIILOR SOCIETATII. Operatiunea juridica [....] reprezinta o transformare a creantelor pe care tertii le au fata de societate in actiuni sau parti sociale, pe baza conventiei creditorului si debitorului care, in loc sa stinga creanta, inteleg, pe calea novatiei obiective, sa transforme obligatia de plata in obligatia societatii de a emite parti sociale sau actiuni [...] pe care sa le distribuie creditorului"
- (Ioan Schiau, Titus Prescure, Legea societatilor comerciale, pag. 623)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cont bancar capital social Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! În cazul infintarii unui SRL la care se stabileste un capital social de 200 lei acesta se depune (se varsa) in contul curent deschis la o banca si ... (vezi toată discuția)
Infuzie capital ? adrianabresug adrianabresug exista acest termen in contabilitate ? Mai exact soc. x are foarte mari datorii de aceea o soc. y doreste sa o ajute venind cu aport la capitalul societatii ... (vezi toată discuția)
Asociere adrianabresug adrianabresug o societate are probleme financiare si doreste o asociere cu o alta societate ,este posibila asocierea intre o societate cu raspundere limitata si o societate ... (vezi toată discuția)