avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ccc si concediu fara plata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ccc si concediu fara plata

In 1 sep 2019 am intrat in cfp timp de 2 ani pt ca lucrez in invatamant si am putut.daca as ramane insarcinata intre timp cum ar trebui sa procedez sa obtin indemnizatie cresterea copilului avand in vedere ca din 1 sep 2015 am lucrat fara intreruperi ?
Cel mai recent răspuns: ali2013 , utilizator 05:37, 6 Decembrie 2020
Singura modalitate pentru a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......
Deci cu alte cuvinte daca as naste in aug 2020 nu as putes sa beneficiez de indemnizatie cc pentru ca nu am lucrat in ultimele 12 luni inaintea nasterii chiar daca in ultimii 2 ani am lucrat 12 luni dar nu inaintea nasterii
Ati inteles gresit ... în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, sa fi realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit .

Astfel, daca ati naste in aug 2020 veti putea beneficia de indemnizatia pentru CCC.
Deci poti fi in cfp pana in 12 luni si 12 luni lucrate din cei 2 ani anteriori nasterii copilului...si primesti indem cc calculata 85% din veniturile nete in cele 12 luni lucrate.corect?
Este corect.

Alte discuții în legătură

Buna seara... in noiembrie voi naște si vroiam sa știu cum ... diana23ingrid diana23ingrid Buna seara... In noiembrie voi naște si vroiam sa știu cum mi se va calcula indemnizatia. Anul trecut cu pandemia am fost in somaj tehnic(din martie pana in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Rocsanaa Rocsanaa Buna ziua. Lucrez in invatamant si pentru anul scolar 2016-2017 urmeaza sa-mi iau concediu fara plata, deoarece ma voi muta in alt oras si nu stiu daca imi voi ... (vezi toată discuția)
Sunt eligibila pentru indemnizatie ccc daca mi-am dat demisia inainte de a naste? irinaghi irinaghi Buna ziua, daca am lucrat cu CIM in mod constant in ultimii ani, dar imi dau demisia cu doua luni inainte de a naste, mai sunt eligibila pentru indemnizatie ... (vezi toată discuția)