avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Soți cu domiciliu diferit: care e instanța ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Soți cu domiciliu diferit: care e instanța competentă pentru divorț?

Buna ziua, as dori sa stiu daca un divorț se poate face doar in localitatea unde ai facut căsătoria sau se poate face si in localitatea unde ai domiciliul pe buletin, ma refer ca am făcut căsătoria in localitatea unde este soția mea (Vâlcea) iar divorțul am vrea sa il facem in localitatea unde stau eu (Timișoara).
Țin sa menționez faptul că locuim in Anglia de cand am făcut cununia, nu avem același domiciliu pe buletine si nu avem aceeași adresa pe buletine.

Mulțumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Dacă si soția dvs este de acord să divorțati in Timisoara atunci poate fi deschis acolo dosarul de divort. În caz contrar, daca soția nu este de acord, divorțul va fi de competenta Judecătoriei Sector 5 Bucuresti.
In orice caz,având în vedere că ambii soți va aflati in strainatate, este necesar să aveți angajat un avocat care să vă reprezinte la proces pentru ca altfel cererea o sa va fie respinsă. Contactați in privat un avocat de pe forum si discutați pe larg situația.
Avem nevoie de avocat daca amândoi suntem de comun acord sa divorțam?

Cabinet Avocat a scris:

Dacă si soția dvs este de acord să divorțati in Timisoara atunci poate fi deschis acolo dosarul de divort. În caz contrar, daca soția nu este de acord, divorțul va fi de competenta Judecătoriei Sector 5 Bucuresti.
In orice caz,având în vedere că ambii soți va aflati in strainatate, este necesar să aveți angajat un avocat care să vă reprezinte la proces pentru ca altfel cererea o sa va fie respinsă. Contactați in privat un avocat de pe forum si discutați pe larg situația.

În procesul de divorț este obligatorie prezenta personală a soților la termenele de judecata. În schimb, dacă aceștia locuiesc în strainatate, pot fi reprezentați de avocat fără ca ei să fie nevoiți să mai vină personal in fata instanței. Prin urmare, aveti de ales intre 2 variante: fie veniti personal, împreună, la termenul stabilit de judecător cheltuind bani pe bilete avion dus-intors fie va angajați un avocat care să vă reprezinte. Dvs alegeți prin care varianta economisiti timp si bani.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti conveni de comun acord sa introduceti actiunea de divort la oricare judecatorie din Romania, respectiv la Judecatoria Timisoara dupa cum inteleg ca doriti.
Acest acord trebuie sa fie exprimat expres.
In lipsa unui asemenea acord, cererea de divort este de competenta Judecatoriei Sector 5 al municipiului Bucuresti.
Art. 915. c.proc.civ
Instanta competenta
......................................................................
(2) Daca nici reclamantul si nici paratul nu au locuinta in tara, partile pot conveni sa introduca cererea de divort la orice judecatorie din Romania. In lipsa unui asemenea acord, cererea de divort este de competenta Judecatoriei Sectorului 5 al municipiului Bucuresti.

Partile pot fi reprezentate de avocat imputernicit prin procura speciala, insotita de inscrisuri doveditoare privind resedinta din Anglia.
Art. 921. c.proc.civ
Prezenta personala a partilor
(1) In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie judecatoreasca, are resedinta in strainatate sau se afla intr-o alta asemenea situatie, care il impiedica sa se prezinte personal; in astfel de cazuri, cel in cauza se va putea infatisa prin avocat, mandatar sau, dupa caz, prin tutore ori curator.
............................................................................
Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2019
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Pentru a evita pe cat posibil respingerea divortului mai ales daca nici nu va prezentati in tara ar fi mai mult decat recomandabil sa apelati la avocat.
Trebuie rezolvate mai multe probleme de drept ca sa nu aveti surprize neplacute.

Alte discuții în legătură

Divort pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate re0ths re0ths Sunt casatorit de vre-o 6 ani, insa separat de sotie de vre-o 2 ani caci eu lucrez in SAU iar ea in Canada. In timp aceasta distanta a racit relatia intre ... (vezi toată discuția)
Divort fara acordul celuilalt sot ContSters284944 ContSters284944 Fratele meu locuieste intr-o alta tara cu sotia lui, au aparut neintelegeri intre ei si fratele a hotarat sa divorteze in Romania. Sotia lui nu este de acord, ... (vezi toată discuția)
Divort nelamurire Genien Genien buna seara, am primit aceasta hotarare online in urma procedurii de divort dintre mine si sotul meu ambii cetateni romani, casatoriti la consulatul din Dubai: ... (vezi toată discuția)