avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... act sesizare politie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

act sesizare politie

As dori stiu daca pentru infractiunea de furt cu autor necunoscut , daca sesizez organele de politie telefonic , aceasta institutie este obligata sa se inregistreze cu informatia transmisa , dupa cat timp poate sa efectueze cercetarea la fata locului si daca trebuie sa mai transmit plangere penala .
In ce conditii se efectueaza urmarirea penala pentru identificarea faptuitorului , recuperarea prejudiciului etc ?
Cel mai recent răspuns: ContSters74561 , utilizator 17:56, 1 Decembrie 2009
Buna ziua. exista infractiunea de furt , prevazuta de art. 208 C. penal . Furtul cu autor necunoscut nu este expres reglementat de lege, insa exista situatii de acest gen. Acum , depinde , in privinta modului de sesizare a organelor de cercetare, daca sunteti chiar victima infractiunii de furt ( adica ati suferit o vatamare in ceea ce priveste patrimoniul dvs.( , sau doriti doar sa denuntati un furt , care insa stiti ca a fost comis., fara a va fi prejudiciat pe dvs.
Exista 2 forme de sesizare a organelor de urmarire penala : plangerea sau denuntul. Mai exista si sesizarea din oficiu , atunci organele de up afla, pe orice cale, despre comiterea unei infractiuni.( incheind un proces verbal in acest sens) . Sesizarea telefonica despre care amintiti, ar putea fi ( fara a fi insa obligatoriu de luat in considerare)unul dintre modurile de autosesizare. Sunt insa infractiuni in privinta carora sesizarea organelor de up se face la plangerea persoanei vatamate sau la plangerea prealabila( in acest din urma caz, organele de up nu pot inteprinde nimic fara a intreba victima infractiunii daca intelege sa depuna plangerea prealabila) .
In privinta pangerii, aceasta se poate face personal sau prin mandatar ( mandat special).
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2009
ContSters47264, utilizator
Puteti sa sesizati politia, acestia sunt obligati sa se prezinte la fata locului, unde o sa vi se ia declaratii, se vor ridica amprente, se vor face poze. Eventual daca banuiti pe cineva ii puteti indica politiei. Ulterior in functie de cercetarile lor daca exista date sau indicii temeinice privind savarsirea infractiunii si nu exista un caz de impiedicare prevazut de art.10 C.p.p. se incepe urmarirea penala in rem, in cel mult 30 de zile de la sesizarea faptei. In aceasta perioada politia desfasoara activitati de indentificare a autorului/lor.
In caz de infractiune flagranta puteti uza de acest mijloc de sesizare.
Se vor deplasa urgent la fata locului.

Veti depune insa oricum o declaratie scrisa ulterior.

avocat Claudiu Lascoschi
Daca ati sesizat o infractiune de furt cu AN, telefonic prin SNUAU 112, politia se va sesiza din oficiu, deoarece furtul prevazut de art.208 nu este infractiunea, care sa se sesizeze, la plangerea prealabila.Daca aceasta infractiune de furt este flagranta sau nu cu privire la timpul sau perioada in care se face CFL (cercetarea la fata locului), dar este obligatorie. Totodata va trebui sa dati si dvs unele detalii in scris (declaratie).
Referitor la urmarirea penala, aceasta se incepe" in rem", pentru fapta, in cel mult 30 de zile de la sesizarea faptei. In aceasta perioada politia desfasoara activitati de indentificare a autorului/lor, precum si recuperarea prejudiciului. Daca intr-un termen de 6 luni nu s-au identificat autorii si apoi in baza unor criterii stabilite de procuror , cu aprobarea acestuia se va proceda la trecerea faptei in evidenta pasiva, etc...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca sunt citat in calitate de martor intr-un dosar in care sunt acuzat nedrept, ma pot constitui parte vatamata si parte civila in acelasi dosar? eusaisapte eusaisapte daca sunt citat in calitate de martor intr-un dosar in care sunt acuzat nedrept, ma pot constitui parte vatamata si parte civila? din moment ce fapta nu ... (vezi toată discuția)
Hartuit de reclamatii autor necunoscut pe timpul constructiei unei case stefanp2803 stefanp2803 Buna ziua, Din fericire m-am apucat de constructia unei case in zona centrala a Bucurestiului dar din nefericire se pare ca invidia oamenilor este mai ... (vezi toată discuția)
Furt calificat AdrianAndrei AdrianAndrei Doi prieteni sunt acuzati de furt calificat potrivit art 208-209 cp In fapt: -acestia au fost chemati de 3 indivizi(cunostinte) sa le predea cateva lucruri ... (vezi toată discuția)