Buna ziua. exista infractiunea de furt , prevazuta de art. 208 C. penal . Furtul cu autor necunoscut nu este expres reglementat de lege, insa exista situatii de acest gen. Acum , depinde , in privinta modului de sesizare a organelor de cercetare, daca sunteti chiar victima infractiunii de furt ( adica ati suferit o vatamare in ceea ce priveste patrimoniul dvs.( , sau doriti doar sa denuntati un furt , care insa stiti ca a fost comis., fara a va fi prejudiciat pe dvs.
Exista 2 forme de sesizare a organelor de urmarire penala : plangerea sau denuntul. Mai exista si sesizarea din oficiu , atunci organele de up afla, pe orice cale, despre comiterea unei infractiuni.( incheind un proces verbal in acest sens) . Sesizarea telefonica despre care amintiti, ar putea fi ( fara a fi insa obligatoriu de luat in considerare)unul dintre modurile de autosesizare. Sunt insa infractiuni in privinta carora sesizarea organelor de up se face la plangerea persoanei vatamate sau la plangerea prealabila( in acest din urma caz, organele de up nu pot inteprinde nimic fara a intreba victima infractiunii daca intelege sa depuna plangerea prealabila) .
In privinta pangerii, aceasta se poate face personal sau prin mandatar ( mandat special).
Puteti sa sesizati politia, acestia sunt obligati sa se prezinte la fata locului, unde o sa vi se ia declaratii, se vor ridica amprente, se vor face poze. Eventual daca banuiti pe cineva ii puteti indica politiei. Ulterior in functie de cercetarile lor daca exista date sau indicii temeinice privind savarsirea infractiunii si nu exista un caz de impiedicare prevazut de art.10 C.p.p. se incepe urmarirea penala in rem, in cel mult 30 de zile de la sesizarea faptei. In aceasta perioada politia desfasoara activitati de indentificare a autorului/lor.
In caz de infractiune flagranta puteti uza de acest mijloc de sesizare.
Se vor deplasa urgent la fata locului.
Veti depune insa oricum o declaratie scrisa ulterior.
avocat Claudiu Lascoschi
Daca ati sesizat o infractiune de furt cu AN, telefonic prin SNUAU 112, politia se va sesiza din oficiu, deoarece furtul prevazut de art.208 nu este infractiunea, care sa se sesizeze, la plangerea prealabila.Daca aceasta infractiune de furt este flagranta sau nu cu privire la timpul sau perioada in care se face CFL (cercetarea la fata locului), dar este obligatorie. Totodata va trebui sa dati si dvs unele detalii in scris (declaratie).
Referitor la urmarirea penala, aceasta se incepe" in rem", pentru fapta, in cel mult 30 de zile de la sesizarea faptei. In aceasta perioada politia desfasoara activitati de indentificare a autorului/lor, precum si recuperarea prejudiciului. Daca intr-un termen de 6 luni nu s-au identificat autorii si apoi in baza unor criterii stabilite de procuror , cu aprobarea acestuia se va proceda la trecerea faptei in evidenta pasiva, etc...