Bună ziua. Zilele trecute când tocmai făceam schimbul de tură într un magazin care vinde printre altele și telefoane, un individ a furat din magazin 2 telefoane destul de scumpe. El a stat în magazin vreo 45 de minute(aproximativ jumătate în tura colegului pe care l am schimbat și 15 pe tura mea). Eu nu am băgat de seama prezenta lui, el a fost conștient de neatenția mea și a furat telefoanele. A fost solicitata politia română, au luat imaginile de pe camerele video și amprentele individului și în continuare se cauta făptașul. Conducerea magazinului m a catalogat pe mine ca fiind vinovat și dorește sa obțină de la mine contravaloarea telefonului prin taxarea unei părți din salariu, ca mai apoi, după ce o sa fie prins făptașul sa mi se restituie suma integrală. Întrebarea mea este dacă este normal/legal sa se întâmple asta, și dacă nu este, cum as putea acționa ca să nu mi se oprească din salariu. Mulțumesc frumos!
A fost efectuata o cercetare disciplinara si ati fost scos vinovat de producerea prejudiciului?
Potrivit codului muncii nu se poate face nico retinere din salariu fara acordul salariatului.
Art. 169. -codul muncii
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.
Atunci...va adresati ITM daca dorec sa faca aceasta retinere fara o cercetare disciplinara.
Si chiar daca o fac si nu o fac bine sau nu va convine rezultatul...o puteti ataca in instanta.
Retinerea din salariu se poate face si fara efectuarea unei cercetari disciplinare ... Nu se pot retine din salariu fara acordul salariatului sau fara existenta unui titlu executoriu.
Poprire pe salariu
alinbaciut
Am poprire pe salariu,deoarece am o amenda penala pe care am esalonat-o la plata dar am intarziat trei rate.Daca ma poate ajuta cineva cu informatii privind ... (vezi toată discuția)
Bunaa
tanya_1
este ok daca un angajat vinde o per,de pantofi desperecheati sa i se opreasca bani ptr aceasta greseala (nr diferite)ramanind in magazin o alta cutie ... (vezi toată discuția)