avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Masuri in cazul unui prejudiciu adus firmei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Masuri in cazul unui prejudiciu adus firmei

ce masuri poate lua patronul unui schimb valutar daca un angajat a adus un prejudiciu firmei din neatentie, prejudiciul fiind de aproximativ 10000 ron, iar angajatul este in incapacitate de a acoperi suma. Dar in cazul desfaceri contractului de munca
multumesc nicu
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:33, 2 Decembrie 2009
Daca angajatul dumneavostra are calitatea de gestionar si are garantii materiale constituite in favoarea firmei( bani, garantii mobiliare sau imobiliare), atunci in baza inventarierii facute prin care ati constatat prejudiciul( proces verbal de inventariere,liste de inventariere semnate de el in care este consemnata lipsa de gestiune) puteti executa garantia in vederea acoperirii prejudiciului!
Daca nu are garantii sau acestea nu acopera prejudiciul atunci e cam nasol caci oricum trebuie sa faci inventariere cu pv, cu liste ca sa demonstrezi prejudiciul si pentru diferenta trebuie sa te duci in instanta caci raspunderea materiala cfr codul muncii nu mai exista si s-a transformat in raspundere patrimoniala pentru care ai nevoie de hot.judecat definitiva si irevocabila!
Daca nu e gestionar e si mai nasol caci atit pentru prejudiciu si ca sa-l dai afara trebuie sa procedezi cam asa:
-referat prin care sa aduci la cunostiinta conducerii socieatatii fapta angajatului
-constituire comisie de cercetare
-audiere angajat
-proces verbal de audiere cu intrebari si raspunsuri semnat de el
-decizie de sanctionare( datul afara!) si constatare prejudiciu!
-si apoi la tribunal!!
Oricum suma e babana si ai nevoie si de un avocat pe litigii de munca casa-l dai afara si apoi la tribunal pentru prejudiciu! Dar contabilul tau ce zice? Asta doarme?
Mai intai trebuie sa fie stabilit prejudiciul printro hatarare judecatoreasca, dupa care se aleg solutiile legale de recuperare.
problema e ca eu sunt cel care a produs paguba si vreau sa stiu la ce ma pot astepta din partea conducerii, deoarece nu am deunde sa platesc aceasta suma.
stie cineva cum este legal ?
Pentru a se trece la executarea silita a bunurilor dvs, mai intai trebuie sa fie obtinuta o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care sa se stabileasca in sarcina dvs suma pe care trebuie s-o platiti ca urmare a prejudiciului creat.

Pe plan disciplinar, este posibil sa vi se desfaca disciplinar c.i.m. Insa si aici trebuie sa fie urmata o procedura prevazuta de Codul Muncii si de CCMN. Deoarece, sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia avertismentului, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
In acest sens, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de data sedintei.
Neprezentarea salariatului la convocarea făcută fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
Discuţiile purtate între reprezentatul angajatorului desemnat să efectueze cercetarea prealabilă şi salariat se consemnează într-un proces verbal ce are rolul de a reda împrejurările şi condiţiile în care a fost săvârşită abaterea, precum şi declaraţiile autorului acesteia.
Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei. Valabilitatea deciziei de sancţionare este condiţionată de respectarea ambelor termene cumulativ.

Alte discuții în legătură

Plata concediului medical antocedeea antocedeea Buna ziua.Lucrez cu contract de munca din data de 09.08.2012 si doresc sa intru in preaviz.Intrebarea mea este:cate lui trebuie sa am pe cartea de munca pentru ... (vezi toată discuția)
Pot fi data afara? alina sv alina sv Sunt gestionara (vanzatoare) la un magazin mixt ,suntem doua angajate, iar in luna aprilie a iesit o lipsa X ,dupa care urmatoarea luna a iesit pe plus suma ... (vezi toată discuția)
Despre contract pe perioada determinata steluta2608steluta steluta2608steluta buna ziua as vrea si eu cateva informatii despre o problema ;sunt angajata pe perioada determinata acum o sapt am fost suspendata pt 2 sapt pt abateri ... (vezi toată discuția)