avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce act se poate face?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce act se poate face?

Buna seara!
Cer si eu ajutorul intr-o problema asa cum fac toti cei de pe forum.Dupa decesul tatalui meu,am fost la notar sa dezbatem succesiunea,eu,unicul meu frate si mama.Ceea ce a ramas dupa decesul tatalui meu este terenul total de 300 mp,compus din 209 mp teren pe care se afla o casa de 105 mp si alt teren de 91 mp pe care se afla o casa de 50 mp.
La notar mama a cedat dreptul ei din partea tatalui mie si fratelui meu ea ramanand cu parte ei adica jumatate din intreg.Am stabilit ca eu sa raman cu partea mica din teren adica cea de 91 mp si casa construita pe acest teren iar fratele meu sa ramana cu partea de 209 mp si casa construita pe acest teren.Totul e in ordine pana aici dar neavand bani mai ales eu sa fac acte de donatie sau vanzare el spune sa facem act de schimb pe teren ca el sa nu mai fie legat de mine si nici eu de el deoarece avem acum cote parti din tot nu se specifica unde e terenul meu sau al lui……..sincer nu inteleg …..eu ,acum, logic luat am 75 mp din tot ,el 75 mp din tot iar mama are 150 mp.Mama face act de donatie fratelui meu deci el va avea 225 mp eu 75 mp.Terenul pe care eu il vreau are 91 mp el trebuie sa-mi faca act de schimb cum zice el pe inca 16 mp…………chiar m-a facut sa nu mai inteleg nimic.In definitiv ce act pot face care sa nu poata fi atacat (dar v-am zis nu am bani de act de donatie sau vanzare) prin care eu sa raman definitiv cu ceea ce vreau si el cu ceea ce-si doreste……..Sper ca am fost pe intelesul dumneavoastra si va multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 22:53, 1 Decembrie 2009
Ok. Mama dvs are si 1/2 din acel teren de 91 mp. Deci are 45,5 mp din teren si jumatate din locuinta de 50 mp. Fratele dvs are doar jumatate din cei 45, 5 mp , deci 22,75 mp. Este logic ceea ce spune el si actul de schimb este un act perfect valabil(exact ca si un contract de vanzare cumparare). El va da la schimb cei 22,75 mp si cota parte din casa aceea si dvs ii cedati cei 75 mp. Actul de schimb se taxeaza ca si un contract de vanzare-cumparare!
B-)
buna seara!
toti 3 sunteti coproprietari.
daca doriti sa va delimitati ff clar dr de prop trebuie sa faceti un act de dezmembrare, urmat de un act de partaj.
in actul de dezmembrare veti lotiza imobilul in 2 loturi;
-lotul 1 -cel pt frate cu dimensiunile dorite
-lotul 2 al dvs de 91 mp+constructie.
dupa actul de lotizare veti face actul de partaj prin care fiiecare va primi lotul pe care il doreste.
@Irina- in primul rand notarul public trebuie sa dezbata succesiunea conform prevederilor legale! Un eventual partaj nu poate fi facut deoarece fiecare are cota lui parte indiviza din fiecare bun imobil. Intr-adevar, se face cadastru de dezmembrare si dupa aceea se face contract de schimb.:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunica mi-a donat 1/2 din casă și o suprafață din grădină, dar copiii ei nu sunt de acord cu ce am primit și nu mă lasă să-mi fac casă acolo. cum aș putea să obțin bucata mea de teren? diana2482 diana2482 Am facut contract de donatie cu bunica si am primit jumate din casa si o suprafata de 1260mp de teten din gradina unde mai au si cei 4 copii ai ei teren.Eu as ... (vezi toată discuția)
Vanzare/donatie vs partaj casutza casutza Buna seara, Va rog frumos sa ma lamuriti cum ar fi mai bine pentru a rezolva iesirea din indiviziune in urmatoarea situatie: 4 frati: 3 la oras 1 la tara ... (vezi toată discuția)
Cadastru facut, cum donez o parte din curte si casa veche? DoruD DoruD Cum se procedeaza pentru a dona o parte din curte si casa veche fratelui mare care n-a participat la succesiune dupa parinti deoarece a fost infiat de ... (vezi toată discuția)