Buna ziua!
Am decis sa incercam noi (cei trei membri fondaori) sa ne ocupam de realizarea unei asociati caritabile. Si lasatima sa spun ca, admir rabdarea avocatilor.
Acum, am ajuns la judecatorie cu TOATE actele necesare... Si descoper ca, am nevoie de autentificare sau legalizarea actului constitutiv si statutului.
Acum... Am dubiul... Este necesar sa legalizez sau autentific la notar sau avocat ceva care nu o sa fim certi ca o sa fie aceptat de judecator? Si daca gaseste ca exista lucruri care trebuie modificate.? O sa trebuiasca sa modificam actul constitutiv si statutul si apoi sa-l legalizam sau autentificam din nou?
Nu este suficient cu o semnatura privata a fiecarui membru pe fiecare pagina a Actului constitutiv si statutului?
Va multumesc!
Art.6 alin. 1 din OG 26 / 2000: " În vederea dobândirii personalităţii juridice, membrii asociaţi încheie actul constitutiv şi statutul asociaţiei, în formă autentică sau atestată de avocat." Cred ca textul legii e clar, nu vad ce ar mai fi de comentat. Desigur ca notarul sau avocatul o sa citeasca ce ati scris si, daca apreciaza ca nu e in regula, va sugera unele modificari sau completari, nu e doar o chestie de genul te legitimezi, semnezi in fata lui, dai banul si el pune stampila fara sa citeasca ce e in actul ala.... Faptul ca nu ati stiut ca trebuie atestate sau autentificate ma face sa ma intreb cat de bine ati cunoscut si inteles celelalte prevederi din legislatie ref. infiintarea unei asociatii?
Dubiul nostru naste din faptul ca: dam bani, atestam niste acte care o sa fie aduse in fata judecatorului si el ar putea sa spuna: nu sunt de acord, trebuie sa modificati.
Nu ar fii mai usor sa fie, inainte controlat de judecator, apoi spus daca este sau nu correct? In cazul in care nu, se modifica, simplu. In cazul in care da, nu ar fi mai usor sa se plateasca acolo autentificarea sau atestarea?
Pana la momentul de fata, nu inteleg de ce asa de multa dificultate cand, de exemplu, in strainatate in 30 de minute este deja totul gata.
radumititean
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Intrebarile Dvs. sunt retorice. Pentru ca asa e legislatia. Intrevati Parlamentul si Guvernul. Raspunsul pe care nu il vor da public dar multi il banuim este ca nu se doreste o dezvoltare reala a societatii civile si prin actuala legislatie sa asigura aceasta bariera. La noi statul nu sprijina ONG, dar sprijina firmele. E mult mai rapid si ietin sa infiintezi un SRL decat un ONG. In Germania e invers, pentru firme trebuie apelat la notar, pe cand la noi se pot face actele sub semnatura privata si se poate face totul online cu Registrul Comertului....