avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren in folosinta gratuita
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren in folosinta gratuita

Buna dimineata!
as avea si eu o nelamurire la care va rog frumos sa imi dati un raspuns
Societatea noastra are dat in folosinta gratuita si pe termen nelimitat,printr-un decret din anul 1969,un teren,proprietatea statului la care noi platim impozite si taxe.Acest teren a ajuns in proprietatea statului in urma unei exproprieri de la un fost cap.
Avand in vedere ca folosim terenul de peste 30 de ani am putea sa il dobandim prin uzucapiunesau prin alta modalitate?am uitat sa preciyez ca pe terenul respectiv noi avem o constructie ai carui proprietari suntem.Va multumesc anticipat pentru raspuns
Uzucapiunea (sau prescripta achizitiva), este modul de dobandire a proprietatii sau a altor drepturi reale asupra unui bun, prin posedarea neintrerupta a bunului, intr-un interval de timp fixat de lege.

Codul Civil roman, in articolele 1846-1847, prevede anumite conditii pentru a putea opera dobandirea proprietatii prin uzucapiune, si anume:
- posesia sa fie continua – posesorul sa o exercite in mod regulat, fara intermintente anormale;
- posesia sa fie neintrerupta;
- posesia sa fie netulburata – sa nu fie fondata sau conservata prin acte de violenta in contra sau din partea adversarului;
- posesia trebuie sa fie publica – posesia nu trebuie exercitata in ascuns de adversarul sau, incat acesta sa nu fie in stare de a putea sa o cunoasca;
- posesia trebuie exercitata sub nume de proprietar.

Din punct de vedere al timpului cat trebuie sa dureze posesia pentru a putea opera uzucapiunea, aceasta poate fi de 30 de ani sau de 10-20 de ani.

Uzucapiunea de 30 de ani se aplica in cazurile in care posesorul nu are un act translativ de proprietate asupra bunului pe care il poseda, dar nici nu este legat prin vreun raport de obligatie fata de adevaratul proprietar, in virtutea caruia ar avea obligatia de restituire.

Verificati, mai intai, care este situatia juridica actuala a terenului in cauza (daca, nu cumva, se afla inclus in domeniul public al localitatii/judetului/statului, pentru ca daca acel teren are regim de domeniu public, uzucapiunea nu opereaza (bunurile domeniu public sunt insesizabile, imprescriptibile si inalienabile, conform legii romane).

Avand in vedere existenta acelui decret, prin care se precizeaza clar ca terenul va este dat "in folosinta gratuita", inclin sa cred posesia dvs. nu este utila, societatea avand calitatea de detentor precar (se afla, oarecum, in situatia locatarului care ar incerca sa dobandeasca proprietatea unui bun detinut in baza unui contract de inchiriere).

Cu atat mai mult, prin art. 1853 din Codul civil se prevede că "actele ce exercităm sau asupra unui lucru al altuia, sub nume precar, adică în calitate de locatari, depozitari, uzufructuari etc. sau asupra unui lucru comun, în puterea destinaţiei legale a aceluia, nu constituie o posesiune sub nume de proprietar", precum şi că "tot asemenea este posesia ce am exercita asupra unui bun al altuia, prin simpla îngăduinţă a proprietarului său".

Vedeti, in acest sens, si Decizia Sectiilor Unite ale curtii Supreme de Justitie nr. VIII din 27.09.1999, publicata in M. Of. 636/27.12.1999, prin care se admite recursul în interesul legii, formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, cu privire la aplicarea unor dispoziţii din Codul civil referitoare la posibilitatea locatarului de a dobândi, prin uzucapiune, dreptul de proprietate asupra imobilului ce face obiectul locaţiunii.

[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2009
Kyandra, moderator
Acest teren a ajuns in proprietatea statului in urma unei exproprieri de la un fost cap.


Daca bunul face parte din proprietatea privata a statului , acesta poate fi dobandit prin prescriptia achizitiva, dupa cum au subliniat si colegii mai sus .Asa incat sa nu fie nevoie sa-l cumparati (chiar daca ,in conformitate cu legea 33/1994 privind exproprierea ati avea un drept prioritar , la cumparare )
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond funciar dan944 dan944 Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate al unui teren hangiunel hangiunel multumesc anticipat pentru raspuns. tatal meu are in stapanire un teren de circa 150 mp de peste 30 de ani dar nu are act pe el cum poate sa dobandeasca un ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate prin uzucapiune predacamelia86 predacamelia86 AM CUMPARAT ACUM 33 DE ANI O CASA CU TEREN, CURTE SI TEREN INTRAVILAN DE LA O BATRANA CARE NU AVEA SOT ,COPII SI CARE A DECEDAT . TERENUL TOTAL ESTE DE 3000 m2 ... (vezi toată discuția)