avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ni s-au oprit gazele de trei săptămâni pentru că ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ni s-au oprit gazele de trei săptămâni pentru că doi proprietari refuză montarea senzorilor în apartamentele lor. Care e rezolvarea în această situație?

Buna ziua,
Ne lovim la nivel de bloc de urmatoarea problema :
In urma unei verificari, s-a oprit gazul in bloc pe motiv de lipsa senzori individuali apartament + ceva similar la nivel de scara.
S-a mobilizat asociatia, s-au gasit oferte, s-a inceput montarea senzorilor cu o firma.
Problema este ca 2 proprietari nu vor sa monteze, astfel s-a pus un anunt sec de la asociatie ca..avand in vedere aceasta situatie, gazele raman oprite.In urma solicitarii unor clarificari suplimentare, s-a mentionat ca solutia este sa fie dati in judecata, dar va fi de durata.
Acum, intrebarea :
Chiar nu exista o posibilitate de a ,,izola" acei locatari si a pune gazele in functiune avand in vedere ca toti ceilalti ne-am montat?
Acum, ma gandesc ca pot fi o multime de situatii izolate care pot fi intalinite in astfel de cazuri (apartamente in care nu locuieste nimeni, proprietari decedati, plecati in afara, etc, nu cred ca nu s-a gandit nimeni la exceptii).Sau..poate acei 2 oameni si-au luat plite pe curent si efectiv nu-i intereseaza, sau nu stiu, irelevant motivul..Sunt totusi 2 oameni intr-un bloc de 30-40.
Care este rezolvarea pentru repunerea cat mai rapida a gazului in functiune, avand in vedere faptul ca sunt..3 saptamani de cand e oprit.. si chiar ne este necesar multora..?
Ultima modificare: Joi, 24 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua,
Ceva similar a patit si o ruda la un prieten.
Solutia a fost actiunea in instanta a celui in cauza ( aici era vb. doar de unul...) si, cu ajutorul unui avocat bun, au reusit intr-o luna sa obtina debransarea acelui apartament de la retea.
Discutati cu un avocat, mergeti in instanta si cereti si daune cat mai mari.
Din pacate, instanta este singura solutie, cel putin in acest caz asta a fost.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce inseamna debransarea acelui apartament de la reteaua de gaze? Daca este bloc vechi, inseamna ca teava merge dintr-un apartament in altul, asa ca nu prea ai cum sa-l ocolesti, ori legislatia spune clar, daca teava trece prin apartament, este obligatorie asigurarea incaperii cu detector gaze, fie ca este racordate la instalatia comuna sau are punctul de consum busonat.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
exista 3-4 modalitati de rezolvare a acestei situatii 2 dintre ele, intr-adevar tin de acordul celor 2 proprietari. Astfel ca aveti :
- varianta 1, cei 2 proprietari pot fi deconectati de la gaze, in situatia in care de buna voie sau cu politia chemata de administratie la usa lor, se va demonta robinetul si se va monta un dop sigiland astfel instalatia pana la momentul in care vor fi deacord sa intre in legalitate
-varianta 2 , in situatia in care nu exista acces in locatii nici macar cu politia, insa deasupra apartamentelor in cauza nu mai exista alt apartament care sa fie racordat la reteaua comuna de gaze ( daca locatia respectiva este la ultimul nivel ) se taie teava de gaze din apartamentul de sub si se pun anumite piese incat instalatia de gaze se sa termine la acel apartament, astfel respectivii pot fi scosi din instalatie fara sa fie nevoie de acordul lor, pentru ca lucrarea se va efectua din apartamentul de sub ( o firma autorizata stie cum sa procedeze, dv doar trebuie sa stiti ce sa cereti )
- varianta 3 , ar fi ca sa fiti de comun acord ca pt cei 2 proprietari sa suportati din fondul administratiei costurile cu cei 2 senzori, poate nu su posibilitati financiare si atunci refuza montarea acestor senzori, sau administratia sa achite integral catre firma respectiva, iar cele 2 apartamente sa achite in mai multe rate la administratie
- varianta 4 - ar fi sa discutati calmi ( stiu ca nu se prea mai poae calmitate cu gazul inchis de 3 sapt ), cu cei 2 proprietari si sa-i convingeti sa fie debransati de la gaze si sa treaca pe electric, dar aici presupun ca mai apar alte costuri pt respectivii si din cate stiu un senzor este mai ieftin decat debransarea + aragaraz pe electric.....
In fine, astea ar fi cateva variante la prima vedere, cu siguranta o firma cu experienta va poate consilia in acest sens, cert este ca cei 2 proprietari sunt obligati de legislatie sa se supuna acestor interventii, mai aes ca exista si amenzi pentru cei care nu respecta legislatia in domeniul gazelor si refuza accesul pentru aceste lucrari. Daca nici una dintre cele 4 variante nu sunt ok si nu pot fi indeplinite, va rocomand sa faceti o solicitare la ANRE si sa mergeti in audienta ( cel mai bine presedintele sau cineva coerent din comitet care poate reprezenta administratia) si impreuna cu inspectorii ANRE veti gasi o solutie in acest sens.
Seara buna!
la varianta asta:

- varianta 1, cei 2 proprietari pot fi deconectati de la gaze, in situatia in care de buna voie sau cu politia chemata de administratie la usa lor, se va demonta robinetul si se va monta un dop sigiland astfel instalatia pana la momentul in care vor fi deacord sa intre in legalitate

Ii puneti dop, dar ce rezolvati? daca pe la dopul acela vor exista scapari de gaze? pe la teu? Dar poate plesneste teava? Pentru asta este rolul detectiei.


Personal, singura solutie amiabila ar fi sa suportati ceilalti costurile pentru senzori, nu e ok, dar treceti peste impas.
4 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista nicio lege care sa oblige pe cineva sa isi monteze astfel de senzori. Este un ordin abuziv al ANRE care isi aroga dreptul de a emite asa zise reglementari cu putere de lege. Sunt manevre politice care se prefac a raspunde unor reglementari solicitate la nivel de UE. Cat timp exista un contract de furnizare de gaze nu are nimeni dreptul sa opreasca furnizarea de gaze daca tehnic nu exista nicio problema reala, ci doar presupusa. La instanta cel caruia i s-au oprit gazele, el fiind platitor de buna credinta al consumului si la timp, poate castiga orice disputa cu acesti mincinosi. Declararea pe proprie raspundere este suficienta si il absolva de obligatia de montare a senzorilor pe proprietarul care nu doreste. Cu precizarea ca intreaga raspundere ii va reveni daca chiar se intampla ceva, Iar cum dusmanii pandesc peste tot este posibil sa se intample vreun ,,accident''.

Alte discuții în legătură

Necesitate detector gaze daca coloana nu traverseaza incaperea Maart102 Maart102 Buna ziua, Doresc sa stiu daca s-a mai confruntat cineva cu urmatoarea problema: Locuiesc de peste 10 ani intr-un apartament cu 2 camere si inca de la data ... (vezi toată discuția)
Verificare gaze / senzori si electrovalva mihaela_2013 mihaela_2013 Buna seara, Ma confrunt cu o problema la nivel de asociatie de prorietari. Verificarea la conducta de gaze trebuie facuta dar trebuie sa existe senzori si ... (vezi toată discuția)
O parte din proprietare refuză montarea detectoarelor wireless. ce se poate face dacă distrigaz întrerupe alimentarea cu gaze naturale? ceraselacera ceraselacera Asociatie de proprietari am primit notificare pentru revizia instalatiei de gaze. Am selectat o firma autorizata ANRE pt montarea detectoarelor si revizie. Am ... (vezi toată discuția)