avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Femeia gravida-
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Femeia gravida-

Sunt foarte interesata de aspectul legal referitor la drepturile femeilor gravide la locul de munca, reglementare legala.
Stiti daca exista o modalitate legala de a obliga femeia la angajare sa-si asume un angajament ca nu ramane gravida pe o perioada de XXX luni/ ani de la angajare?
Cu multumiri in anticipatie.
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 09:09, 3 Decembrie 2009
Legea nr. 25/2004 face parte din legislaţia medicală privind protecţia maternităţii la locul de muncă, mai explicit dreptul gravidelor la locul de muncă. De aceste drepturi beneficiază salariatele gravide şi mame, lăuze sau care alăptează, de cetăţenie română ori a unui stat membru al Uniunii Europene, care au raporturi de muncă sau raporturi de serviciu cu un angajator.
Cea de a doua intrebare mi se pare stupida! Sincer!
O zi buna!

Buna ziua. O astfel de modalitate legala nu exista. Consider ca din start a pune o salariata sa-si ia un astfel de angajament, este un abuz si o ingradire a drepturilor ei. Nu spun ca unii angajatori nu recurg la asa ceva, am mai auzit cazuri. Nu este insa legal . Atata vreme cat exista reglementari care prevad drepturile salariatilor, si cu atat mai mult si in privinta femeilor insarcinate , nu vad de ce un angajator ar dori sa puna astfel problema.
dana state a scris:

Stiti daca exista o modalitate legala de a obliga femeia la angajare sa-si asume un angajament ca nu ramane gravida pe o perioada de XXX luni/ ani de la angajare?

Nu exista o astfel de modalitate legala si nici nu are cum sa existe.
Simpla idee mi se pare revoltatatoare!!!
Presupunanad prin absurd ca o astfel de prevedere (in contract, in lege, in acte aditionale) ar fi legala, sunt extrem de curios care ar fi sanctiunea pentru ramas insarcinata in termenul de gratie: concedierea?, avortul?, uciderea cu pietre a vinovatei? desfiintarea contractului de munca retroactiv si returnarea tuturor salariilor? castrarea tatalui care a indraznit sa "insarcineze angajata"? extirparea uterului vinovatei? Sau, am o idee mai buna: o lasam sa nasca si folosim copilul la munca?

Prevederi legale importante in privinta protectiei maternitatii la locul de munca gasiti in OUG 96/2003.
In plus, unele prevederi importante in protectie se regasesc in Codul muncii, contractelel colective de munca si in legislatia privind concediile medicale (OUG 185/2005).
Da...chiar acum citeam L 25/2005....si Ord. Guv. 96/ 2006...si da, aveti dreptate.
Dar sunt pusa in urmatoarea situatie: sunt insp. de resurse umane la o societate...angajatorul mi-a pus intrebarea astefel: " stii ca exista o varianta legala ca femeile sa-si asume un angajament la angajare ca nu ramane gravida 3 ani?"
M-am blocat!!!!!!#-o
Si tot caut...X-( si caut...ca poate nu mai sunt eu la curent cu prevederile Codului muncii...
Nu mai cautati asa ceva, raspundeti-i sefului dvs. ca nu exista o astfel de varianta legala (a fost prost informat) si incheiati subiectul - va pierdeti timpul si dvs., si el.
Codul muncii si celelalte cuprind prevederi legale pe care este bine sa le stiti (mai ales angajatorul dvs.), insa nu mai cautati aceasta prostie monumentala.

Daca seful meu ar insista cu asa ceva, intai i-as spune ca ne facem de ras in fata angajatilor cu astfel de probleme, si apoi l-as intreba, deschis:
1. sub ce sanctiune nu pot ramane gravide femeile? adica si daca raman gravide, cine, ce le face?
2. ramasul gravida din greseala, fara intentie, in urma unui viol, se pune? dar ramasul gravida urmat de o pierdere de sarcina?
3. de ce discutam numai de femei, si nu de acei angajati barbati ale caror sotii raman insarcinate? eu zic ca trebuie sa ii obligam si pe ei...
4. de ce sa ne limitam doar la sarcina? eu zic ca toate angajatele se semneze un act prin care se obliga sa nu adopte copii, sa nu se imbolnaveasca timp de 3 ani si, mai ales, sa nu cumva sa moara in acest termen, aducand prejudcii inestimabile angajatorului...:stunned:
cu maxima ironie: @Angajatori din toate colturile tarii, uniti-va! nu mai lasati femeile sa ramana gravide!

Va doresc succes!
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2009
smeagull, utilizator

Alte discuții în legătură

Protectia gravidei la locul de munca andrutza_bc andrutza_bc Buna ziua! Sunt insarcinata in 8 saptamani si as vrea sa stiu daca exista sanse reale ca sa nu fiu data afara de la locul de munca, precizez ca lucrez in ... (vezi toată discuția)
Concedierea femeilor gravide CAMM CAMM Salutari tuturor celor logati, As vrea sa va cer parere cu privire la problema pe care o voi expune in cele ce urmeaza. Stim cu totii ca in Codul Muncii ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! sunt însărcinată în 16 săptămâni și postul ... HelleneNico HelleneNico Bună ziua! Sunt însărcinată în 16 săptămâni și postul meu presupune muncă de noapte și ture de 12 (lucrez 12/24, 12/48). Astăzi, am depus ... (vezi toată discuția)