avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Protectia gravidei la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Protectia gravidei la locul de munca

Buna ziua! Sunt insarcinata in 8 saptamani si as vrea sa stiu daca exista sanse reale ca sa nu fiu data afara de la locul de munca, precizez ca lucrez in domeniu privat si nu public. Am informat angajatorul prin instiintare scrisa ca sunt insarcinata. Mentionez ca sunt angajata ca lucrator comercial, stau in picioare 8 ore pe zi, cand primesc marfa car singura lazi grele cu produse de carmangerie, nu am voie sa imi iau pauza 10 min ca sa imi cumpar ceva cald de mancare, lucrez singura pe tura si nici la baie nu am voie sa merg intru-cat nu am voie sa inchid magazinul, plus ca am o colega care vrea sa isi aduca o prietena in locul meu si in acest sens ii spune sefului numai minciuni ca sa ma dea afara. Cu toate acestea eu imi respect obligatiile de servici si nu am facut nici o problema din punct de vedere profesional chiar daca starea mea de sanatate nu a fost una buna in ultimele saptamani. Am fost anuntata ca voi fi mutata la alt punct de lucru unde se lucreaza mai multe ore pe zi inclusiv sambata si duminica. Cf OUG 96/2003 ar trebui sa fiu protejata dar mi s-a spus ca angajatorul poate sa ma dea afara oricand sau sa ma mute la program prelungit oricand..indiferent ca sunt sau nu insarcinata. Mentionez ca aceasta stare de stres continua ma afecteaza atat psihic cat si fizic dar nu imi permit sa raman fara un loc de munca in situatia actuala. Ma puteti ajuta cu un sfat? Cum pot eu sa fac sa mi se respecte drepturile de gravida concret?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:18, 3 Iulie 2013
Art.60 alin.1 lit.c din Codul Muncii prevede ca, este interzisă concedierea pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere .
De asemenea protecţia maternităţii la locul de muncă este legiferată prin Ordonanţa de Guvern 96/2003. Potrivit actului normativ, orice tratament mai puţin favorabil aplicat unei femei, legat de sarcina sau de concediul de maternitate, constituie discriminare în sensul legii.

Salariatele gravide au dreptul la păstrarea confidenţialităţii privind starea de graviditate, de a fi informate de către angajator despre prevederile legale din domeniul protecţiei maternităţii la locul de muncă sau asupra evaluării privind riscurile la care pot fi supuse. În acelaşi timp, acestea au dreptul de a nu efectua o muncă dăunătoare sănătăţii şi securităţii lor, de a nu fi expuse la condiţiile de muncă sau agenţi periculoşi, de a beneficia de concediu de risc maternal (maximum 120 de zile, recomandat de doctorul de familie sau de cel de medicina muncii), dar şi de a primi indemnizaţia de risc maternal, în condiţiile efectuării concediului de risc maternal. Indemnizaţia reprezintă 75% din media veniturilor lunare realizate în ultimele şase luni, anterioare datei certificatului medical, pentru care a fost plătită contribuţia la asigurările sociale de sănătate.

Detalii despre drepturile unei persoane gravide gasiti aici
[ link extern ] /

[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lnstiintare firma stare graviditate anna_ema2015 anna_ema2015 Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti cum sa instiintez in scris firma la care lucrez despre faptul ca sunt gravida si,in ce conditii pot solicita reducerea ... (vezi toată discuția)
Concediul medical dupa cerclaj puscuta nicoleta puscuta nicoleta buna.sunt insarcinata in 25 saptamani si in a-14 saptamana mi s-a facut un cerclaj,in urma acestuia sunt in concediul medical cel cu cod de indemnizatie 01 ... (vezi toată discuția)
Program de lucru femeie insarcinata...... Letycia Letycia Buna ziua , Am si eu niste nelamuriri , sunt insarcinata trim. I , am anuntat angajatorul in scris despre starea mea . Progamul meu de lucru este de 8h pe ... (vezi toată discuția)