Pensie de invaliditate (PI).
Beneficiaza asiguratii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza: accidentelor de munca, bolilor profesionale, bolilor obisnuite si accidentelor în afara muncii, din cauza stagului militar, elevii, studentii si ucenicii pe timpul practicii si din cauza participarii la Revolutia din decembrie 1989.
În raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca invaliditatea este:
- gradul I: presupune pierderea totala a cpacitatii de munca, de autoservire, de autoconducere si orientare spatiala, individul necesitând îngrijire permanenta de catre alta persoana;
- gradul II: pierderea totala a cpacitatii de munca, dar are posibilitatea de a se autoservi, autoconduce si orienta spatial fara ajutorul altei persoane;
- gradul III: presupune pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, individul putând sa presteze o munca utila.
Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unei boli obisnuite sau unui accident care nu are legatura cu munca beneficiaza de PI daca îndeplinesc stagiul de cotizare în raport cu vârsta asa cum prevede art.57 din L19
Beneficiaza de pensie si cei care au jumatate din acest stagiu, dar pensia se reduce proportional.
În cazul invaliditatii datorate accidentelor de munca, bolilor profesionale, tuberculozei sau în timpul si din cauza obligatiilor militare se acorda pensie indiferent de stagiul de cotizare.
La împlinirea vârstei standard aceasta pensie devine pensie pentru limita de vârsta, iar invalidul poate opta pentru cea mai rentabila.
1. Nu exista pensie de handicap, exista pensie de invaliditate.
2. O persoana nu poate beneficia de doua sau mai multe feluri de pensii din sistemul public.
3. Daca acum este pensionat de invaliditate, la varsta de pensionare pentru limita de varsta i se va calcula si acea pensie si va opta pentru cea mai mare dintre ele.
Conform legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap se face incadrarea in grad de handicap de catre Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulti. Aceasta functioneaza pe langa serviciile de asistenta sociala ale primariilor. Indemnizatia acordata provine din fondurile primariilor, Poate fi acordata unui salariat ,unui pensionar (de invaliditate sau de limita de varsta), unei persoane fara venit etc.
Trebuie sa va adresati acestei comisii pentru a vedea ce acte sunt necesare; medicul curant poate sa va ajute.
:offtopic: Va rog sa nu mai postati aceeasi intrebare in mai multe forumuri, contravine Regulamentului de postare.
Daca tatal dvs. este beneficiar de pensie de invaliditate din 1995, in anul 2005 trebuia sa beneficieze de prevederile OUG nr. 4/2005, respectiv sa i se recalculeze drepturile de pensie.
Din 1995 pana in prezent nu i s-a modificat deloc pensia? Au intervenit treceri dintr-un grad de invaliditate in altul?
Consilier juridic,
Gabriela Pintea
@Margareta Stanciu
Felicitari, doamna avocat, este pentru a patra oara cand postati un mesaj inutil discutiei in acest forum.
Da, am inceput sa le numar! ;)