avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... certificat de handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

certificat de handicap

Buna Ziua,

Din nefericire sufar de o boala cronica care am inteles se incadreaza la handicap de gradul 3 prin care am drept de munca si beneficiez de anumite privilegii, chiar ma pot pensiona.
Am boala Crohn de 5 ani .

Unde pot afla mai multe detalii referitor la aceasta problema?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:24, 15 Decembrie 2009
Beneficiaza asiguratii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza: accidentelor de munca, bolilor profesionale, bolilor obisnuite si accidentelor în afara muncii, din cauza stagului militar, elevii, studentii si ucenicii pe timpul practicii si din cauza participarii la Revolutia din decembrie 1989.
În raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca invaliditatea este:
- gradul I: presupune pierderea totala a cpacitatii de munca, de autoservire, de autoconducere si orientare spatiala, individul necesitând îngrijire permanenta de catre alta persoana;
- gradul II: pierderea totala a cpacitatii de munca, dar are posibilitatea de a se autoservi, autoconduce si orienta spatial fara ajutorul altei persoane;
- gradul III: presupune pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, individul putând sa presteze o munca utila.
Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unei boli obisnuite sau unui accident care nu are legatura cu munca beneficiaza de PI daca îndeplinesc stagiul de cotizare în raport cu vârsta asa cum prevede art.57 din L19/2000
Beneficiaza de pensie si cei care au jumatate din acest stagiu, dar pensia se reduce proportional.
În cazul invaliditatii datorate accidentelor de munca, bolilor profesionale, tuberculozei sau în timpul si din cauza obligatiilor militare se acorda pensie indiferent de stagiul de cotizare.
La împlinirea vârstei standard aceasta pensie devine pensie pentru limita de vârsta, iar invalidul poate opta pentru cea mai rentabila.

Pentru incadrarea in grad de handicap va adresati comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, conform Legii nr. 448/2006.

Incadrarea in grad de invaliditate este de competenta comisiei de expertiza medicala, conform Legii nr. 19/2000. Acest act normativ nu contine o prevedere referitoare la boala de care suferiti, prin urmare de pensie nu puteti beneficia decat daca aveti un anumit stagiu de cotizare in raport cu varsta.

Multa sanatate! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pe caz de boala? adresaramona@yahoo.com adresaramona@yahoo.com buna seara!va rog frumos sa imi spune-ti daca pot obtine pensie pe caz de boala, avand in vedere ca sunt diagnosticata cu pionefrita cronca stanga operata;n-am ... (vezi toată discuția)
Pensie de boala gabita2000 gabita2000 Buna ziua, Tatal meu e pensionat de boala din anul 1995, are gradul 2 de invaliditate. Este nascut in anul 1949 si din cate stiu eu in anul 2013 tece la ... (vezi toată discuția)
Pot sa beneficiezi pensie de boala sau protectie sociala?! sutai_mikiti sutai_mikiti Doresc sa aflu daca pot beneficia de pensie de boala sau servici de ajutor social , sanatate luind in considerare urmatoarele virsta 40 de ani , ani lucrati ... (vezi toată discuția)