avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Repaus saptamanal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Repaus saptamanal

Salut. Treaba sta în felul urmator: pe data de 28,29 și 30 (luni, marți, miercuri) am concediu de odihna. Pe data de 31(joi) lucrez. Pe 1,2 și 3(vineri, sâmbătă și duminică) lucrez iar. Practic eu nu am cele 2 zile de odihna pe care ar trebui sa le am. Este legal?
Cel mai recent răspuns: Alex.cinta , utilizator 13:54, 25 Octombrie 2019
Da, este legal. Angajatorul trebuie sa va plateasca spor la salariu pentru sambata si duminica iar in termen de 60 zile sa va dea si zilele libere. Daca nu poate sa va dea zilele libere atunci pentru orele prestate suplimentar trebuie sa va achite un spor suplimentar de min. 175%. Liberere mai pot fi acordate si in cursul saptamanii (cumulat), nu neaparat sambata si duminica, eventual consultati CCM in cadrul societatii sau Obligatoriu un Regulament Intern trebuie sa existe,
1. 1. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

2. Legislatia muncii nu prevede un cuantum minim sau maxim al sporului la salariu acordat pentru munca in zilele de repaus saptamanl , ci dispune ca acesta este stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Astfel, sporul poate fi stabilit in suma fixa sau in cota procentuala.

3. Munca in zilele de repaus saptamanal nu este considerata munca suplimentara .

In speta, in zilele de 4 si 5 ar trebui sa fiti liber in compensare cu timpul muncit sambata si duminica.

4. Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Corect. Practic eu în săptămâna 28.10-03.11,luni-duminica,nu am nici o zi de repauz. Am 3 zile de CO și 4 muncesc. După care luni am liber, o zi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere hcioltea hcioltea Buna seara, As dori sa stiu daca personalul din depozitele de medicamente private au dreptul la zile libere declarate sau trebuie sa presteze la serviciu in ... (vezi toată discuția)
Sambata si duminca Andreiush Andreiush Buna ziua, Lucrez de 21 ani la o firma unde pana acuma 1 luna am avut CCM, de 1 luna am ramas fara CCM deoarece nu mai avem sindicat reprezentativ. Eu lucrez ... (vezi toată discuția)
Plata zile consecutive stefania78 stefania78 Buna seara. As vrea sa stiu care este modalitatea prin care se platesc zilele lucrate consecutiv. De exemplu perioada de lucru de 10 zile consecutive de luni ... (vezi toată discuția)