avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se pot modifica în instanță condițiile ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se pot modifica în instanță condițiile stabilite la notar într-un caz de divorț cu minor?

Salutare,
Am si eu urmatoarea speta asupra careia am nevoie de o parere cat mai avizata.
Am divortat acum aproape 2 ani, in urma casatoriei rezultand si un copil minor ce acum are aproape 7 ani. Pentru a face lucrurile cat mai "linistite" pentru noi si copil am hotarat la aceea data sa mergem la un notar si sa ne intelegem asupra conditiilor separarii.
Timpul alocat copilului l-am vrut cat mai apropiat de 50-50 pentru ca am considerat necesar sa ii fiu aproape indiferent de relatia mea cu mama sa.

In acordul notarial este prezenta o astfel de detaliere a intelegerii, iar mai mult, de 1 an de zile, am trecut la program sapt/sapt, fara insa a-l mentiona intr-un nou acord si fara ca mama lui sa fie dispusa sa "recunoasca" acest nou program in mod legal, cu toate ca din celelalte puncte de vedere ii convine de minune.

Referitor si la pensia de intretinere, cum as putea proceda acum ptr modificarea sumei lunare(in sensul diminuarii sumei acceptate initial) in conditiile in care copilul nu mai urmeaza acum gradinita particulara, costurile cu partea de after-school s-au diminuat si mai mult,prin faptul ca programul la fiecare parinte e saptamanal alternativ-cheltuielile mele privind buna lui intretinere au crescut si sunt cel putin la fel de mari ca ale mamei.

Cum as putea proceda pentru a o determina sa "recunoasca legal" ceea ce se intampla deja in practica de 1 an de zile si sa pot apara tocmai drepturile copilului pentru o viata buna?!
Imi este foarte greu sa ma descurc acum cu un cuantum de pensie la 1/4 din venituri si gestiunea copilului in fiecare jumatate de luna!

Credeti ca se poate demonstra asta in instanta rapid si obtine o hotarare justa in raport cu implicarea mea ca tata?!

Cum pot determina mama sa accepte si sa ne intelegem totusi asupra unui nou acord, in conditiile in care programul real actual si sumele primite ii convin de minune, investitiile efective in crearea conditiilor propice pentru copil sunt minime ?!? (spre exemplu in ultimele 3 luni am platit app 1000 eur ce nu s-au vazut deloc asupra imbunatatirilor aduse traiului celui mic, eu fiind tot acela ce i-a asigurat haine noi si complete la inceperea scolii si alte lucruri necesare)

Multumesc mult in avans pentru orice ajutor.
Ultima modificare: Duminică, 27 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 21:44, 26 Octombrie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati discutat cu mama in ce priveste pensia ?
Notificati-o ca veti plati pensia in natura.
Va puteti adresa si instantei sa cereti ca pensia sa o platiti in natura, dat fiind faptul ca s-a schimbat situatia de la momentul intelegerii si contribuiti si in natura chiar mai mult decat mama si platiti inutil acea pensie, si mama ar trebui sa contribuie cat e copilul la dvs.
Apelati la un avocat .
Am discutat de mai multe ori si i-am si scris mai multe emailuri pe aceasta tema incercand sa explic situatia si sa ajungem la un numitor comun1.Cum as mai putea sa ii solicit oficial acest lucru?!Am considerat ca emailul e o cale oficiala de comunicare si intelegere, nu stiu insa daca poate fi considerata proba in instanta, precum si raspunsurile si refuzurile primite in scris.
O sa apelez si la un avocat; insa inainte voi mai face o ultima incercare de intelegere amiabila.Eu nu vreau sa nu mai platesc pensie deloc, ci doar ca suma sa reflecte cu adevarat impartirea cheltuielilor cu educatia si cresterea copilului nostru.
Multumesc mult pentru clarificari.

gi-jane2 a scris:

Ati discutat cu mama in ce priveste pensia ?
Notificati-o ca veti plati pensia in natura.
Va puteti adresa si instantei sa cereti ca pensia sa o platiti in natura, dat fiind faptul ca s-a schimbat situatia de la momentul intelegerii si contribuiti si in natura chiar mai mult decat mama si platiti inutil acea pensie, si mama ar trebui sa contribuie cat e copilul la dvs.
Apelati la un avocat .

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
emailurile sunt probe in instanta.
acest răspuns util
Emailurile ca și extrasele de cont, chitanțele.
acest răspuns util
Măsurile luate în ce privește copilul pot să fie modificate doar dacă s-au schimbat împrejurările avute în vedere la momentul semnării acordului parental în fața notarului.
Din ce spuneți, se pare că lucrurile s-au schimbat astfel că puteți să cereți stabilirea unui alt program de vizitare și, de asemenea, diminuarea pensiei de întreținere sau plata în natură a acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare pensie de intretinere eu_blitz eu_blitz Buna ziua, In urma divorțului, la notar, am stabilit plata pensiei de întreținere. Minorul își petrece timpul in proportie de 50% la mine. Pot cere in ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor, mama plecata in strainatate ciorba ciorba Sunt divortat, am hotarare pentru program de vizita, custodie comuna, am dat in judecata mama pentru ca a plecat in strainatate si a lasat minorul la mine fara ... (vezi toată discuția)
Divort, respectare program minor sergiu1974 sergiu1974 Anul trecut in luna august sotia a parasite domiciliu cu minora. Pana in luna Martie anul current fetita a fost si la mine si la ea. In martie a venit cu ... (vezi toată discuția)