avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pot renunta la intelegerea amiabila ?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pot renunta la intelegerea amiabila ?

Buna ziua.
Tatal meu a avut un accident rutier de curand.
Se deplasa pe banda 1 de circulatie,regulamentar,cand din spate stanga a fost acrosat de o autobasculanta/TIR.Soferul Tir-ului avea castile in urechi si vorbea la telefon,iar cand a schimbat banda de mers nu s-a asigurat "ciupind" spatele masinii tatalui meu si intorcand-o cu lateralul in fata TIR-ului care s-a oprit dupa circa 20-30 de metri dupa impact,fiind impinsa si "plimbata" de pe banda 1 pe banda 2 si inapoi pe banda 1,moment in care a si reusit sa opreasca.Tatal meu fiind om de buna credinta,a propus sa faca intelegere amiabila.Soferul tirului a refuzat motivand ca nu el este cel vinovat si ca seful sau l-a indrumat sa faca amiabila doar daca isi ia tatal meu vina asupra sa.Bineinteles ca atunci tatal meu a hotarat sa mearga la Politie.
Cand a ajuns si soferul tirului a fost intrebat de un polititst cu un ten mai masliniu de la accidente:-"Ai ajuns bine?Te-a oprit cineva pana aici?"Aici mi-am dat seama ca seful sau avea "pile" la "Politia accidentelor",motiv pentru care tatal meu a fost gasit vinovat.I-am sugerat politistului constatator sa mearga la fata locului si sa ridice probele de pe camerele de supraveghere din zona,moment in care s-a enervat si ridicand tonul la mine, m-a intrebat daca am fost implicat in accident si "Daca am 300 de cazuri pe zi,merg la 300 de locatii sa caut camere?Ai vazut tu ca sunt camere acolo?"Am raspuns ca da,sunt,insa a refuzat categoric,inclusiv martorul care se afla in masina cu tata(mama mea fiind pasager in dreapta).
Atunci iesindu-si din minti l-a constrans pe tatal meu sa faca amiabila,daca nu ii da si amenda si ii retine si permisul.Tata fiind si el la randul lui sofer,nu isi putea permite sa ramana fara permis si sa fie dat afara de la locul de munca.
Fiind in stare de soc imeidiat dupa accident,a acceptat sa faca amiabila,doar sa termine circul de acolo.
Prin metode proprii am reusit sa obtin filmarea in care se vede clar(100%) cum TIR-ul schimba banda de mers fara sa se asigure si fara semnal.
Intrebarile mele sunt :
1:Cum pot anula amiabila?
2:Cum pot "sanctiona" atitudinea politistului,deloc corecta sau integra?Ii pot face plangere pentru abuz inserviciu/neglijenta?Pot merge in instanta?
3:Il pot da in judecata pe soferul/firma Tir-ului pentru fals in declaratii si incercarea de a sustrage fonduri de la firma de asigurari?
4:Tata isi poate obtine daune pentru reparatia autoturismului sau cheltuieli de judecata?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mariustz , utilizator 11:44, 26 Octombrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa meargă la politie și sa spuna ca nu da curs înțelegerii pentru ca nu e el vinovat. Sa aibă filmarea la el.

Polițistului ii puteți face plângere penala pentru abuz în serviciu însă aveți nevoie de dovezi în acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vinovat accident rutier dandandandandan dandandandandan Accident rutier E vorba de tatăl meu care a avut un accident de circulație destul de stupid și nu s- a înțeles cu celălalt șofer și va merge mâine ... (vezi toată discuția)
Accident în sens giratoriu: am fost lovit de șoferul unui tir în paralel cu care mă oprisem. cine este vinovat, și ce riscuri pot apărea? florindumitrasc florindumitrasc Buna ziua, Am avut un accident intr-un sens giratoriu cu un autocamion. Acesta era deja intrat in sensul giratoriu pe banda 2 (spre interiorul sensului), cu ... (vezi toată discuția)
Culpa comuna accident? calinglad calinglad buna ziua acum cateva zile am avut un accident de circulatie, iar pentru acest caz cei de la asigurari au dat verdictul: culpa comuna... cum pot sa mai schimb ... (vezi toată discuția)