avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune nedezbătută, un moștenitor decedat dator ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune nedezbătută, un moștenitor decedat dator la bancă: ce riscă ceilalți moștenitori?

Buna ziua tuturor

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la următoarea speță : Sunt 3 frati care au casa părintească dar fără succesiune făcută. Unul dintre frati ,căsătorit cu 2 copii adulți,decedeaza,el are un credit bancar pe care nu l a achitat integral ,firma de asigurări a refuzat despăgubirea pt ca era bolnav la momentul creditarii , Nu a avut codebitor sau girant. Banca tot trimite notificări la casa părintească desi a fost depus certificatul de deces. Nici după el nu s-a făcut succesiunea. Nu sunt alte bunuri de moștenit (decât creditul)
ce riscam noi copii din partea banci, se poate întoarce împotriva noastră sau a mamei? (erau separați,nu divortati de 14 ani ) ? Conform ccv pasivul se achita doar cu activul moștenirii, ori la noi nu sunt alte bunuri.,sau se considera casa strămoșească ca ACTIV? pt ea nu exista succesiune .

Multumesc mult de atentie
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:11, 30 Octombrie 2019
Cum am scris si in primul raspuns, faceti succesiunea si platiti la banca cota de succesiune ce i-ar reveni lui. ( sau nu platiti si asteptati sa ceara asta banca...).
Partea mamei, cere este inca in viata, nu?, o puteti cumpara dvs. si sora, astfel la decesul dumneaei sa nu mai exite bunuri ce pot fi mostenite de cineva.
Dvs. si sora sunteti surorile dumnealui, nu?
Mai are alti frati/surori/ sotie/copii?
nu , noi suntem copii lui si mama e sotia lui , de care se despartise dar fara divort, , mai are 2 frati,
dupa ce a murit , am intrebat la banca , si neoficial mi s-a zis ca intrucat nu am semnat cererea de credit , nu ne poate obliga banca sa achitam creditul,
Acum inteleg, prima data credeam ca este fratele dvs.
Puteti sa nu acceptati succesiunea, mostenirea, daca bunurile mostenite au o valoare mai mica decat valoarea creditului.
Si oricum, chiar daca acceptati, o sa platiti datoriile doar din valoarea bunurilor mostenite.
Spre exemplu: mosteniti un bun in valoare de 10000 de lei si datoria este de 20000.
Banca va poate executa silit doar bunurile in suma de 10000 lei, mostenite, si nu va poate cere sa achitati si diferenta de 10000 de lei din bunurile, veniturile, proprii.
Faceti socoteala, vedeti cum 'iesiti"la banii si decideti apoi daca acceptati sau nu succesiunea.
Acum inteleg, prima data credeam ca este fratele dvs.

din cum s-a exprimat, asa am inteles si eu.
Dezbateti succesiunea, cota-parte a tatalui sau poate fi instrainata, printr-o modalitate de transfer a dreptului de proprietate.

Institutia bancara poate solicita dezbaterea succesorala, pe cale obliga, indirecta, in calitatea sa de creditor.

Ulterior, dupa ce dezbaterea succesorala este realizata, cota-parte din dreptul de proprietate poate fi executata silit.

(institutia creditoare va avea in vedere valoare imprumutului perfectat, precum si cota-parte din dreptul de prorietate a debitorului, in vederea indestularii creantei ).

Dupa dezbaterea succesorala, poate fi realizata partajarea.

Succes!

Alte discuții în legătură

Casa parinteasca. sora mea vrea sa se mute cu forta! O_Mihaly O_Mihaly Buna ziua! Ma confrunt cu o situatie complicata. Avem impreuna cu sora mea casa parinteasca, care momentan este goala, ambele parinti sunt decedati. Nu am ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)
Succesiunea oanastnc oanastnc Suntem un frate si o sora la parinti(ambii adulti) , tatal nostru a decedat in iunie 2015, mama noastra doreste sa facem succesiunea pina la implinirea unui an ... (vezi toată discuția)