avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... REFERITOR CONCEDIU MEDICAL
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

REFERITOR CONCEDIU MEDICAL

Lucrez intr o institutie publica de stat si de curand ni s-a adus la cunostinta ca, in urma hotararii consiliului de conducere , personalul institutiei care beneficiaza de concediu medical , indiferent de codul de boala, are obligatia de a se duce personal la medicul de medicina muncii pentru a fi luat in evidenta, altfel acest concediu nu va fi platit . Este legal acest lucru? Si daca este , nu poate institutia raporta lunar aceasta situatie fara a fi nevoit salariatul sa umble pe drumuri?
Ultima modificare: Luni, 28 Octombrie 2019
raisa-gabriela, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:14, 30 Octombrie 2019
Si ce treaba are medicul de medicina muncii cu acest tip de concediu?
Doar daca este vorba de accident de munca sau imbolnavire profesionala se apeleaza la acesta.
Medicul de medicina muncii avizeaza doar concediul de risc maternal, in rest nu are treaba cu asta.
Cereti acestui consiliu baza legala a acestei hotararii.
Corect. Asta stiam si eu , ca doar pt sarcina si lauzie sau risc maternal apelezi la medicul de medicina muncii. Ei vor ca toate concediile medicale sa fie luate in evidenta de medicul de medicina muncii cu obligarea salariatului de a merge la acesta inainte de a fi predat institutiei pt plata acestuia. Nu au baza legala dar ...... ei spun ca asa s-a hotarat in conciliul de conducere. Si nu iti da nimeni hotararea consiliului. Mai mult decat atat, daca o faci spun ca nu respecti regluamentele institutiei.
Ultima modificare: Luni, 28 Octombrie 2019
raisa-gabriela, utilizator
Va puteti adresa CNAS si forului/ministerului de care apartine institutia
Am vorbit deja cu acestia si acelasi raspuns mi-au dat si ei. Ca nu exista baza legala. Acum astept raspuns de la ITM. Multumesc pt raspuns oricum.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru evidenta stricta a situatiei concediilor medicale acordate lucratorilor, indiferent ca este pentru AM, BP, boala, maternal, lehuzie, etc., angajatorii mentioneaza in ROI al firmei respectivul aviz al medicului de medicina muncii. Este o practica curenta in special la institutii publice si la firme care au cabinet medical propriu.
Este vorba doar de o evidenta statistica care ajuta angajatorii care se respecta sa-si analizeze periodic activitatea desfasurata si sa stabileasca masurile care se impun si respectiv sa intocmeasca bugetul anual de venituri si cheltuieli al firmei.
In plus, medicul de medicina muncii intocmeste rapoarte privind stadiul sanatatii lucratorilor pentru angajator, dar si pentru DJSP. In aceste rapoarte se mentioneaza si zilele de concediu medical acordate lucratorilor, pe categorii de concedii.
Modul de avizare al certificatelor medicale la medic se stabileste prin ROI al firmei. Poate fi o sarcina de serviciu pentru compartimentul care intocmeste statele de salarii.

Alte discuții în legătură

Bună ziua... cum se procedeaza cu scrisoarea medicala pentru ... diana23ingrid diana23ingrid Bună ziua... Cum se procedeaza xi scrisoarea medicala pentru a intra in risc? Se trimite la resurse umane pentru medicina muncii de care aparține firma, ... (vezi toată discuția)
Supervizare concediu medical - este legal ? silster silster Este foarte umilitor cand esti bolnav si te duci la medicul de familie, si iti prescrie langa medicamente si concediu medical. Dupa ce anunti angajatorul, ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Silvia Olteanu Silvia Olteanu Buna ziua! Am depus la HR in data de 07.03.2018,o scrisoare medicala de la ginecologul curant in care solicita sa mi se intocmeasca dosar de concediu de risc ... (vezi toată discuția)