Am un baietel si as dori sa stiu cand poate copilul sa.si aleaga singur numele fara acordul tatalui. Mentionez baiatul are 6 ani si nu l-a vazut de 4 ani, e pe numele lui ne-am despartit iar el nu e de acord sa trec baiatul pe numele meu (din orgoliu). Multumesc!
Va sfatuiesc sa formulati acțiune prin care sa solicitați ca dvs sa exercitati singura autoritatea părintească asupra copilului. Doar in felul acesta nu o sa mai aveti nevoie de acordul tatălui în nicio decizie referitoare la copil,inclusiv in ceea ce priveste numele. In caz contrar, copilul isi poate schimba numele pe cale administrativă când împlinește 18 ani. Luati legatura cu un avocat de pe forum cu care să discutați in particular problema deoarece exista sanse pentru prima situație expusă.
Doar prin formularea acestei actiuni se poate obtine autoritatea tutelara exclusiva sau trebuie sa am anumite dovezi pentru definitivarea procesului? Eu neavand cum sa fac rost de vreo dovada intrucat nu ne-am mai intalnit.
Un copil creste armonios avand 2 parinti. Nu vad temei pentru autoritate unica, nu as recomanda asa ceva, aceste situatii sunt extreme si la fel de extrem se admit de instantele de judecata.
In privinta numelui, in opinia mea nu ar fi temei sa il schimbati. Copilul nu isi schimba numele de cate ori se modifica starea civila sau relatia unuia dintre parintii sai. El are un nume dat la nastere si acela este modificat doar in situatii deosebite.