avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Numele
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Numele

Am un baietel si as dori sa stiu cand poate copilul sa.si aleaga singur numele fara acordul tatalui. Mentionez baiatul are 6 ani si nu l-a vazut de 4 ani, e pe numele lui ne-am despartit iar el nu e de acord sa trec baiatul pe numele meu (din orgoliu). Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 28 Octombrie 2019
Anonim5, utilizator
Cel mai recent răspuns: Avocat Neagu Elena , Avocat 15:56, 28 Octombrie 2019
Buna ziua! Din moment ce tatal biologic nu isi respecta atributiile parintesti, cum creste copilul armonios? Ce importanta are partea teoretica cu partea practica? Doresc numele copilului intrucat poarta numele unui tata ce ii este tata doar cu numele, iar acest lucru imi este, implicit, o piedica ( nu pot face excursii in afara tarii, nu pot inscrie copilul la o scoala, curs etc) .

Liliana Gradinaru a scris:

Un copil creste armonios avand 2 parinti. Nu vad temei pentru autoritate unica, nu as recomanda asa ceva, aceste situatii sunt extreme si la fel de extrem se admit de instantele de judecata.
In privinta numelui, in opinia mea nu ar fi temei sa il schimbati. Copilul nu isi schimba numele de cate ori se modifica starea civila sau relatia unuia dintre parintii sai. El are un nume dat la nastere si acela este modificat doar in situatii deosebite.

Numele nu va impiedica sa iesiti in afara tarii. pentru asta va trebuie acordul tatalui, independent de numele copilului.
Inteleg ca situatia dv. e aceasta, va cred ca va doare dezinteresul unui tata fata de copilul dv., este normal, dar legea spune ca atata timp cat nu-i face rau copilului, existenta unui tata ii face bine. pe hartie e mai bine decat deloc.
Nu spun ca asa imi pare mie corect, eu va spun ideea din lege si instante. Asa ca nu impuscati mesagerul.

Va rog sa raspundeti fara sa citati mesajul anterior.
Am incercat sa va dau niste sfaturi in privat prin mesagerie, însă aveti notificarile oprite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume de familie minor ioana_livia ioana_livia buna seara. amm trait in concubinaj 3 ani de zile. in 2011 , a venit pe lume baiatul meu. initial copilul a fost trecut pe numele meu, la insistentele tatalui ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara/drept vizita lexyaly lexyaly Am divortat de un an si aproape 2,copilul ramanand in custodia mea dar pe hotararea judecatoreasca nu s-a pus un program de vizita pt tata,ci doar pensia ... (vezi toată discuția)
Excursie minor in strainatate danyforever danyforever Buna seara. Ma intereseaza sa stiu in cazul in care as vrea sa merg cu fetita in excursie in afara tarii, e nevoie de ceva dovada din partea tatalui? Precizez ... (vezi toată discuția)