avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Weekend liber
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Weekend liber

Buna ziua! Lucrez in cadrul unui hipermarket, avand un program de 9 ore de munca si una de pauza de masa, desi in contract se stipuleaza 8 ore de munca. In programul lunii noiembrie a acestui an, nu figurez cu niciun weekend liber, ba mai mult, lucrez inclusiv pe 30 noiembrie si pe 1 decembrie. Mentionez ca reprezentantii conducerii, nu elibereaza fluturas de salariu decat la cerere si pot intra in posesia acestuia abia dupa o saptamana de la solicitare. Este legal? Cate weekend-uri libere am dreptul conform legii? Mentionez ca pe luna noiembrie figurez cu 172 de ore desi in luna octombrie figurez cu 12,5 ore pe minus in conditiile in care m-am prezentat zilnic la programul facut de ei, nu am absentat, nu am avut invoiri sau zile de concediu. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:57, 31 Octombrie 2019
1. Codul Muncii prevede :
- Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.

- Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.

- In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

2. Potrivit actualelor reglementari - aplicabile sectorului privat - , pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

4. In ceea ce priveste fluturasul de salariu, legislatia nu prevede nimic in mod expres referitor la acesta. Prin urmare , fluturasul de salariu nu este un act pe care un angajator este obligat sa-l elibereze.

" Nu există o prevedere expresă în lege privind obligativitatea eliberării fluturaşului de salariu de către angajator. Acesta este mai degrabă un document ce vine în sprijinul angajatului, pentru a vedea şi înţelege exact de ce a primit suma de bani în cauză, cât reprezintă contribuţii şi impozite colectate de stat, alte reţineri operate etc..

Pe scurt, fluturaşul de salariu nu este obligatoriu, dar este foarte util pentru angajatul care va înţelege mai bine veniturile sale, contribuind de asemenea la transparenţa datelor şi buna comunicare angajator-salariat."
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, vin catre dvs. cu o intrebare legata de urmatoare ... ionelamiron ionelamiron Buna ziua, Vin catre dvs. cu o intrebare legata de urmatoare situatie: Avem nevoie sa angajam o persoana care sa lucreze de Duminica pana Joi (Vineri si ... (vezi toată discuția)
Program de lucru, zile libere consecutive DLR DLR Buna seara, Am si eu o nelamurire, daca puteti sa ma ajutati. Am urmatorul program la serviciu: Sap. 1: Duminica 13 Noiembrie - Sambata 19 ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare EscobarP EscobarP Pentru un program de munca: luni-vineri: 6-14, sambata: 6-17...mi s-a propus: a doua zi libera in cursul saptamanii(ele nefiind consecutive) o data la doua ... (vezi toată discuția)