avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cont Asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cont Asociatie

Buna ziua.Sunt presedintele unei asociatii de propietari.De mai multi ani de zile asociatia a renuntat ,prin fostul comitet de bloc din cauza taxeleor ,comisioanelor, bancare la contul deshis in numele asociatiei.Acum suntem administrati de o firma privata de administrare de bloc si as dori sa stiu daca suntem obligati sa deschidem un cont bancar,pentru ca am auzit ca s-a schimbat legea si este obligatoriu sa avem cont ,ca se dau amenzi,etc.etc.Mentionez ca sunt multi propietari care nu agreeaza aceasta idee, de a deschide un cont bancar al asociatiei ,tocmai datorita comisioanelor si taxelor percepute de banci.Suntem obligati sa deschidem acest cont?Vreau daca se poate,un raspuns clar nu un citat din lege unde nu se intelege clar,sau lasa loc de interpretari pe care le intelege doar un om cu pregatire juridica. Va multumesc !
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2019
got2i, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:26, 1 Noiembrie 2019
Exista obligatia legala de a avea cont bancar.
Cautati o banca care sa ia mai putini bani.
Legea 196/2018 este destul de clara in acest sens: Fiecare asociație de proprietari este obligată să dețină un singur cont bancar. (Art 20, aln 1).
Pe de alta parte, sunt curios la ce sume va ganditi atunci cand va referiti comisioanele si taxele percepute de banci.
Pe langa comisioane ganditi-va si la partea pozitiva ca vedeti usor trasabilitatea banilor, ca facilitati plata intretinerii direct in cont fara ca administratorul sa se plimbe cu sacosa de bani la banca si ca exista si banci care au comisioane foarte mici.


Legea care reglementeaza ce intrebati dvs. este 196/2018 si o versiune completa o gasiti aici :
[ link extern ]
Articolul care vorbeste de obligativitate este art. 20, iar cel ce precizeaza cuantumul amenzii (de minim 5000 RON) este 102.
Orice banca are comisioane (nu taxe) pentru ca presteaza niste servicii, este exact ca un serviciu de casierie. Si pentru acela se plateste. Diferenta este ca serviciile electronice ale bancii nu au un orar atit de limitat ca al casieriei si pot fi accesate de la distanta. Cu orice banca puteti negocia, daca nu doriti sa va "incurcati" in comisioane, se poate cere un comision unic lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine suportă comisionul băncii la plata întreținerii în cont bancar? Oopsy Oopsy În cazul plății întreținerii în cont bancar cine suportă comisionul băncii? Nicăieri la avizier sau prin alte metode nu am fost anunțați de ... (vezi toată discuția)
Comision tranzactie cu cardul pasata de la comerciant la platitor Asthazar Asthazar Buna ziua. Fiecare tranzactie bancara este comisionata, iar acest comision il suporta comerciantul, din cate stiu eu, Comerciantul cu care am eu de-a ... (vezi toată discuția)
Comision plata intretinere prin cont bancar emil52 emil52 Cu stima . Platesc toate cheltuielile de intretinere prin transfer bancar , sunt singurul de pe toata scara blocului care practica acest sistem de plata . In ... (vezi toată discuția)