Buna ziua. Problema/intrebarea la care voi ruga pe cineva sa raspunda este a unui prieten. Divortati in urma cu 2 ani, copilul a ramas la mama, cu custodie comuna, dupa un grafic stabilit de instanta, grafic respectat de catre parinti, chiar facut la mica intelegere de multe ori, " pot sa-ti aduc fata pentru 3 zile, ca inca nu mi-au dat concediu?, etc". Problema este ca mama aduce copilul la poarta tatalui, sau il ia din acelasi loc (fostul domiciliu conjugal), dar tatal nu stie de 2 ani decat localitatea in care locuieste copilul, nu si adresa unde locuieste copilul lui. Aceasta adresa s-a schimbat in cateva randuri, in functie de perioade mai faste sau nefaste din punct de vedere financiar (garsoniera inchiriata, apartament liber temporar al unei surori, plecata in strainatate, alta garsoniera, mai nou ar fi vorba de alta locuinta cu chirie, din cele spuse de copil), precum si de posibilitatile financiare si nu in ultimul rand toanele, ale fostului concubin sau ale actualului (concubini dupa divort). Mama ii "preda" copilul tatalui doar prin benzinarii sau parcari de supermarketuri, la fel e si procedura de "preluare", neacceptand vreodata sa spuna unde locuieste, in fapt unde locuieste copilul prietenului. Satul de instante, deloc interesat de plangeri la Politie, care ar putea induce o stare de disconfort in "famila" mamei, ce s-ar putea repercuta asupra copilului, prietenul vrea sa afle cum poate stii daca sunt in regula conditiile in care locuieste copilul si mai ales " Nae, nu stiu de 2 ani unde locuieste fetita mea!" Inainte de a sesiza Autoritatea Tutelara (sau cum s-o numi), prietenul vrea sa-i inmaneze un print cu un text de lege fostei sotii, sa o zgudure un pic si sa o faca sa inteleaga ca nu e corect cum procedeaza.
Va rog mult un raspuns. Stima.
Acel text de lege ar fi raspunsul la problema/intrebare sau un sfat, cum ar trebui sa procedeze.