În urma procesului de divort și custodie fostul soț a fost obligat la plata pensiei alimentare care cei 3 copii. Dar el zice ca va face apel la aceasta hotărâre doar pentru a nu da acei bani. Adică el zice ca nu este obligat sa plătească nimic atâta timp cat este procesul deschis de el.
Asa se procedează sau este obligat sa îmi dea acei bani pana la finalizarea apelului făcut de el?
Nu se procedează așa!
În privința pensiei de întreținere operează executarea provizorie de drept, vedeți art 448, alin 1 punctul 4 Cod Pr Civilă!
Prin urmare, puteți apela la
un executor judecătoresc dacă nu plătește!
Înainte de a apela la executor, notificasţi-l că, conf. art... este obligat să plătească pensia alimentară a copiilor, daţi şi un termen, fiindcă sentinţa e executorie. Dacă nu răspunde notificării la termenul indicat, mergeţi la executor.El trebuie să plătească şi din urmă, de la data introducerii cererii de divorţ.
Obligatia lui incepe de la data introducerii cererii si este executorie. Nu mai asteptati sa il notificati ca nici cei 3 copii nu asteapta sa manance si sa imbrace cand ramane definitiva sentinta.
In mod expres legiuitorul a dispus ca in cazul pensiilor de intretinre, hotararea primei instante este executorie tocmai avand in vedere natura drepturilor protejate si titularii acestor drepturi (copiii).
Asa ca mergeti si legalizati hotararea instantei si adresati va unui executor judecatoresc.
Mulțumesc frumos pt sfaturi. Din păcate dl judecător a hotărât ca el nu tb sa plătească nimic din urma deoarece am stat în casa lui pana la sfârșitul lunii mai,desii 1 an și jumătate a fost plecat din domiciliu revenind la domiciliu doar pt ca intentase procesul de divorț. În perioada cât a fost plecat eu am suportat o mare parte din cheltuieli dar din păcate nu am păstrat acele bonuri și chitanțe. În luna iunie 2019 am venit cu copii la domiciliul meu, dar el a adus la tribunal, la ultima înfățișare, niște copii după bonuri.Fetele au fost la el o data la 2 săptămâni (deșii la ultima ordonanța prezidențiala făcută de el nu a cerut drept de vizita ci doar domiciliul fetelor la el) dar am zis sa nu rupă legătură cu el.Când le aducea duminica acasă le mai cumpăra câte ceva de mancare.Totusi nevoile a 3 copii nu acoperă ceea ce lua el de 2 ori pe luna.
Nu mai știu cum sa procedez pt ca el el nu o persoana cu care sa ma înțeleg.