Buna ziua! Ce se intampla in situatia in care executorul judecatoresc a inceput executarea silita inainte de modificarea prevederilor art 373 indice 1 ( prin care executorul jud este obligat sa solicite instantei de fond incuviintarea pt a incepe executarea silita) adica inainte de 01.03.2009, iar executrea silita inca se desfasoara?
in situatia de fata, se considera ca executorul a procedat corect si nu mai necesita o incuviintare din partea instantei de fond asa cum cer prevederile art 373 indice 1 modificate?
sau executorul judecatoresc este obligat sa ceara de indata incuviintarea executarii la instanta de fond?
Buna ziua !
Prin Decizia 458 din 31 martie 2009, Curtea Constitutionala, intrunita in sedinta publica la data de 26 martie, a decis ca prevederile Codului de Procedura Civila privind inceperea executarii silite fara acordul instantei sunt neconstitutionale. Decizia Curtii Constitutionale este definitiva si urmeaza a fi pusa in aplicare de indata – astfel, executarea silita urmand a se efectua doar cu acordul instantei.
Cu stima !
Modificarea codului de procedra civila a fost prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 42/2009, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 324, din 15 mai 2009,si modifica articolul 3731 din Codul de procedura civila.
Executarea silita este perfect legal ... deoarece a incdeput inainte de pronuntarea Deciziei Curtii Constitutionale si inainte de modificarea Codului de procedura civila ... De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Urgent!
camy20
Sa ma ajute cineva!de cand intra in vigoare legea despre executarea silita,doar cu acordul instantei?
ok.....care inseamna ce?ca la ora actuala 1 iunie ... (vezi toată discuția)
Executare silita
ada92
Dosarul de executare silita este din martie 2008. la prima executare creditorul nu a fost indestulat. Urmeaza executarea unui alt imobil . Intrebare: A doua ... (vezi toată discuția)