avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Angajat cu PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Angajat cu PFA

Buna seara,

in momentul de fata sunt angajata a unei firme particulare care, din pacate nu o duce tocmai pe roze. Patronul s-a gandit sa treaca toti angajatii (care au mai ramas doar 3 ) pe PFA. Intrebari:
- pot sa fiu platita, pe PFA de catre firma? Adica sa raman ca angajat acolo?
- ce avantaje sunt pentru firma? Se face o economie prin recurgerea la aceasta solutie? Cu totii stim ca darile, o data cu salariile lunare, la stat insumeaza in jur de 70% sau chiar mai mult. La un salariu de 2700 RON practic suma pe care o da angajatorul este de minim 3500 RON, cred ca si mai mult.
- angajatorul ma plateste pe mine pe PFA. Ce mai plateste el la stat fata de suma neta pe care mi-o da mie?
Multumesc pentru un raspuns cat mai urgent.
Cel mai recent răspuns: rocky , utilizator 14:38, 3 Decembrie 2009
Contractul individual de munca este CIM iar Persoana fizica autorizata este PFA , fiind deosebiri fundamentale intre angajarea unei persoane cu CIM si plata unei facturi de prestari servicii unei PFA .

Puteti fi platita ca PFA dar nu mai sunteti angajata firmei .
Pentru firma sunt avantaje majore , iar pentru fostii angajati riscurile sunt mari , deoarece patronul poate sa inceteze contractul pe care il are cu dumneavoastra , avand avantajul major ca nu mai trebuie sa depuna declaratiile 100 si 102 lunar si sa plateasca contributiile la asigurarile sociale si fondurile speciale .
Daca angajatorul plateste serviciile facturate de PFA , nu mai are nimic de platit .
multumesc pentru raspuns
Asadar, nu mai sunt angajata daca trec pe PFA, el ma plateste pe PFA cu "X" RON si la stat nu mai are nimic de platit.
ce sunt declaratiile 100 si 102?
Declaratiile 100 si 102 sunt declaratiile privind obligatiile de plata la bugetul de stat , adica impozit pe profit , salarii , etc, respectiv bugetul asigurarilor sociale si fondurilor speciale .

Daca deveniti PFA nu mai puteti beneficia de prevederile CCMUNN care prevede plata cel putin a unui salariu angajatului care este concediat pentru motive neimputabile acestuia .

O persoana fizica autorizata nu beneficieaza de concediu platit din partea angajatorului pentru ca isi poarta singura de grija , ore suplimentare poate sa faca oricat de multe si daca nu-i convin conditiile atunci : pa !

Dumneavoastra in calitate de PFA trebuie sa va stresati cu plata taxelor si contributiilor la asigurarilor sociale , plus ca nu este obligatoriu sa va dea banii la termenul stabilit .

Daca firma da faliment plata salariilor va fi facuta cu prioritate .

Ca PFA nu puteti face parte dintr-un sindicat si multe alte dezavantaje .
romania inedit a scris:

O persoana fizica autorizata nu beneficieaza de concediu platit din partea angajatorului pentru ca isi poarta singura de grija , ore suplimentare poate sa faca oricat de multe si daca nu-i convin conditiile atunci : pa !


Mai corect spus, nu este specificat in nici o lege statutul concediilor medicale sau de odihna, datorita naturii relatiei dintre firma si pfa.
Ca si pfa vei incheia cu firma respectiva un contract de colaborare. Iar in contract se poate specifica un numar de zile de concediu de odihna pe an, si la fel si un numar de zile de concediu medical platite de firma, similar cu CIM. Deci depinde foarte mult de prevederile trecute in viitorul contract de colaborare.
Majoritatea persoanelor care trec de la CIM la PFA o fac datorita motivelor financiare. Ca si PFA de regula iesi mai bine "cu banii". Deci iti recomand sa faci si o analiza dpdv financiar a celor 2 variante. Trebuie sa ai in vedere ca e posibil sa faci PFA si pe norma de venit, de multe ori cea mai avantajoasa varianta, pentru ca norma de venit e mult mai mica decat veniturile pentru un PFA, automat si taxele(impozit venit, CASS, CAS) fiind mai mici.

De mentionat ca un alt un avantaj al PFA-ului e posibilitatea de a colabora cu mai multe firme odata.
In cantarirea deciziei de a trece la CIM la PFA e foarte importata si increderea in angajator. Daca consideri ca e de incredere si ca nu are ca scop eliberarea sa de anumite obligatii atunci poate fi o varianta buna.

Multumesc pentru toate detaliile.
Concediu chiar nu mai are importanta acum. Eu oricum lucrez de acasa cand am concediu pentru ca asta este situatia. Am ramas singura pe departamentul meu si orice lipsa de activitate poate duce la pierderea definitiva a clientilor mei. Cat priveste inceredera in patron iar nu sunt probleme. Am fost prima angajata, relatiile de parteneriat dintre noi si chiar de prietenie (fara sa se depaseasca limitele) nu au niciun cusur. In calitate de patron este un om minunat, intelegator si a facut orice ca sa previna concedierile. Din pacate nu a tinut numai de el iar pentru salvarea firmei trecerea pe PFA este singurul lucru care ne poate ajuta.
Mai am doar cateva intrebari. :Locuiesc in sectorul 6 Bucuresti, sediul il voi face pe adresa de acasa (e vreo problema daca nu sunt proprietara? locuiesc cu mama). Care sunt exact pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru a trece pe PFA? Imi dau demisia de la actualul loc de munca sau cum? Daca exista un site abilitat care imi spune, gradual care sunt pasii pe care trebuie sa-i fac va rog sa-mi spuneti.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestare activitate ca pfa barbuta barbuta Buna ziua! Nepotica mea a terminat anul acesta facultatea .Urmeaza sa se angajeze la o societate particulara.Patronul i-a cerut sa-si faca actele ... (vezi toată discuția)
Firma cu 50 angajati ne obliga la pfa ufpuf ufpuf Buna seara. va deranjez cu o intrebare. lucrez intr`o firma destul de prospera avand in vedere criza prin care trecem. acum un an cand m`am angajat eram 15 ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna neefectuat si neachitat popescu leontina popescu leontina va rog sa-mispuneti si mie, ce sa fac in urmatorul caz: SC a incetat contractul de munca cu angajatii angajatii au condediu de odihna neefectuat si ... (vezi toată discuția)