romania inedit a scris:
O persoana fizica autorizata nu beneficieaza de concediu platit din partea angajatorului pentru ca isi poarta singura de grija , ore suplimentare poate sa faca oricat de multe si daca nu-i convin conditiile atunci : pa !
Mai corect spus, nu este specificat in nici o lege statutul concediilor medicale sau de odihna, datorita naturii relatiei dintre firma si pfa.
Ca si pfa vei incheia cu firma respectiva un contract de colaborare. Iar in contract se poate specifica un numar de zile de concediu de odihna pe an, si la fel si un numar de zile de concediu medical platite de firma, similar cu CIM. Deci depinde foarte mult de prevederile trecute in viitorul contract de colaborare.
Majoritatea persoanelor care trec de la CIM la PFA o fac datorita motivelor financiare. Ca si PFA de regula iesi mai bine "cu banii". Deci iti recomand sa faci si o analiza dpdv financiar a celor 2 variante. Trebuie sa ai in vedere ca e posibil sa faci PFA si pe norma de venit, de multe ori cea mai avantajoasa varianta, pentru ca norma de venit e mult mai mica decat veniturile pentru un PFA, automat si taxele(impozit venit, CASS, CAS) fiind mai mici.
De mentionat ca un alt un avantaj al PFA-ului e posibilitatea de a colabora cu mai multe firme odata.
In cantarirea deciziei de a trece la CIM la PFA e foarte importata si increderea in angajator. Daca consideri ca e de incredere si ca nu are ca scop eliberarea sa de anumite obligatii atunci poate fi o varianta buna.