avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tagata sau contestarea paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tagata sau contestarea paternitatii

Buna ziua,

Va prezint urmatoarea situatie, extrasa din cererea de chemare in judecata pe care o pregatesc:

----
In fapt, subsemnata Daniela, m-am casatorit la data de 1990, in localitatea Vulcan, Judetul Hunedoara, conform certificatului de casatorie Seria nr. 6

Din aceasta casatorie a rezultatat un copil, MIHAI, care a preluat numele intreg al tatalui, nascut la data de 28.04.1991. In anul 1992, am parasit domiciliul comun, nemailuand legatura cu sotul si fiul meu, urmand ca divortul sa fie pronuntat prin sentinta judecatoreasca la data de 11.10.2010, conform sentintei civile nr.

Parasind domiciliul comun, am revenit in localitatea B, judetul Mures unde dupa o perioada de timp, l-am intalnit pe CLAUDIU, cu care m-am implicat intr-o relatie, el cunoscand faptul ca am un copil alaturi de MIHAI, si ca din punct de vedere legal eu si MIHAI suntem casatoriti.

Alaturi de CLAUDIU, cu care am locuit si ne-am gospodarit inca de atunci, au rezultat minorii de mai sus (PAULA, CLAUDIU si ROZALIA) cu varsta cuprinsa intre 10 si 17 ani.

Intrucat in aceasta perioada eu inca eram casatorita cu MIHAI, copiii pe care ii am impreuna cu CLAUDIU au beneficiat de prezumtia de paternitate conform art.414 alin(1) Cod Ciivil, astfel incat cu ocazia inregistrarii numelor acestora la Serviciul de Stare Civila , si din certificatele de nastere ale minorilor, la sectiunea ‘’numele tatalui” a fost trecut numele paratului MIHAI, contrar realitatii, intrucat eu si paratul MIHAI nemaintalnindu-ne niciodata de la data plecarii mele.

Precizez ca minorii au fost crescuti de mine si Claudiu, cu care am copiii.

Totodata precizez faptul ca in prezend paratul Mihai domiciliaza in Franta, adresa nefiindu-mi cunoscuta intrucat noi nu mai cumunicam si am fost despartiti in fapt.

---


Cu privire la situatia de mai jos, am cateva intrebari:

1. Se mai poate schimba numele copiilor (minori 10-17 ani)
2. Care are fi motivarile in drept, se aplica aceleasi de la tagada paternitatii, cu toate actiunea se face dupa prescriptie?
3. Este nevoie de expertiza genetica in situatia data? Tatal biologic recunoaste copii, iar cel prezumat este plecat din tara si recunoaste ca acesti copiii nu sunt ai lui. Nu mai pastram legatura.
4. Cine sunt paratii, ar trebui sa fie trecuti amandoi Mihai si Claudiu ca si parati?
5. Va rog adaugati orice credeti ca am omis.

Multumesc anticipat.
====
Buna seara,
Luati legatura cu un avocat si acesta va va explica cum poate tatal biologic sa-si recunoasca copiii fiind el trecut ca tata in locul celui prezumat.
S-ar putea ca sa fie necesar testul ADN atat pentru copii cat si pentru tatal biologic
CAPITOLUL II
Filiaţia

SECŢIUNEA 1
Stabilirea filiaţiei

Art. 431

Tăgada paternităţii de către mamă

(1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de către mamă în termen de 3 ani de la data naşterii copilului.

(2) Dispoziţiile art. 429 alin. (3) şi art. 430 alin. (2) şi (3) se aplică în mod corespunzător.


SECŢIUNEA 1
Stabilirea filiaţiei

Art. 432

Tăgada paternităţii de către pretinsul tată biologic

(1) Acţiunea în tăgada paternităţii introdusă de către cel care se pretinde tată biologic poate fi admisă numai dacă acesta face dovada paternităţii sale faţă de copil.

(2) Dreptul la acţiune nu se prescrie în timpul vieţii tatălui biologic. Dacă acesta a decedat, acţiunea poate fi formulată de moştenitorii săi în termen de cel mult un an de la data decesului.

(3) Dispoziţiile art. 429 alin. (3) se aplică în mod corespunzător.


Tatal biologic poate formula actiunea oricand.

Va fi dispusa o expertiza medico-legala, in absenta raspunsului fostului sot.
(examenul serologic complex este 840 lei, nu este foarte precis, insa poate fi relevant, in speta).

Daca exista pozitia fostului sot, la dosarul cauzei, instanta POATE sa nu dispusa expertiza serolgica.

Parati sunt minorii prin reprezentant legal, dumneavoastra , in speta si fostul sot.


Fostul sot sa precizeze o adresa in ROMANIA , in vederea citarii.


Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problemă certificat de naștere: concubina nu a terminat divorțul, prin urmare copilul nostru e pe numele fostului ei soț. care sunt pașii pentru a-l trece pe numele meu? Daniel3232 Daniel3232 Buna seara. Am si eu o problema grava. De 1 an si jumatate iubita mea se afla in divort cu sotul ei. Ei au fost despartiti de mai mult timp. Intre timp noi am ... (vezi toată discuția)
Divortata, gravida cu alt barbat decat fostul sot ioanaroxana78 ioanaroxana78 Buna ziua. Va rog mult sa imi raspundeti la o intrebare: divortul de fostul sot s-a pronuntat acum o saptamana. Eu sunt insarcinata in 8 luni cu actualul ... (vezi toată discuția)
Schimbare certificat de nastere anamarton anamarton Buna ziua.Imi cer scuze de deranj as dori sa stiu ce pot face sau ce trebuie sa fac ptr a schimba numele tatalui dintr-un certificat de nastere a unui bebe de ... (vezi toată discuția)