@Adam Grecu
1. Imi pare destul de rau de faptul ca nu ati priceput, pina acum, ce e cu apometrele si de ce in cazul particular in care acestea sunt folosite in locuinte colective, functional si nu tehnic, isi "pierd" denumirea. Am crezut ca atitea referinte pe care le-am postat de-a lungul timpului au fost suficiente. NML 003-05 e destul de clara si daca nu ati inteles-o, puteti primi raspunsuri oficiale si competente adresindu-va la fel de oficial, dvs. sau presedintele de asociatie, sau un grup de presedinti de asociatie, institutiei care a legiferat asa ceva,
BRML :
[ link extern ]
Nu sunt eu "capul rautatilor", cum m-ati categorisit intr-un mesaj anterior, datorita faptului ca aveti oameni din asociatie care "citeaza" din documentul respectiv si aveti tot dreptul sa obtineti explicatii oficiale.
2. Ce nu ati inteles dvs. si nici altii (sunt persoane mult mai pregatite care ma "contreaza" la serviciu) e ce s-a intimplat in 2005-2006 de cind cu MID (directiva europeana) si de ce se folosesc in masuratorile rezidentiale pe apa aceste dispozitive si nu altele (cum ziceti dvs. mai "performante" de 2% eroare) :
- de atunci s-a considerat ca cea mai importanta caracteristica nu e atit precizia, cit domeniul cit mai larg de masura in care sa fie garantata aceasta precizie si de atunci cea mai importanta caracterisica a acestui dispozitiv este
factorul R (rangeability in engleza), adica raportul dintre debitul nominal si cel minim masurabil cu precizie garantata de 2% (si 5% intr-un interval foarte mic in apropierea debitului minim masurabil cu precizie garantata)
- acest apometru este un debitmetru
fara energie auxiliara, un debitmetru cu turbina si transmisie mecanica pentru contorizare, care are cel mai extins domeniu de masura , s-a ajuns la un R400, adica poate masura cu precizie si 2,5 mc/ora si 2,5/400=6,25 litri/ora si are un pret decent de 60-100 RON in varianta clasica
- prin comparatie, o alternativa care sa nu fie de doi lei, cum spuneti dvs., adica un debitmetru electromagnetic, ce costa cam 1000 euro la aceleasi dimensiuni de 15 mm diametru de curgere, are o precizie de pina la 0,15% din valoarea masurata, un R30 si un debit minim masurabil de vreo 100 de litri/ora si necesita in permanenta energie electrica pentru functionare
- exista si alte metode de masura pentru apa din locuintele noastre, cu un R800 (tot 2% eroare maxima), dar are nevoie de energie electrica pentru functionare, fie ea si o baterie si e oricum mult mai scump decat debitmetrul cu turbina =apometrul
nostru din locuinta
[ link extern ]
3. Nu v-ati gandit niciodata ca apometrele cu transmisie wireless pot da "rateuri " din cauza echipamentului electronic atasat (defectiune, baterie consumata, dispozitivul nu se mai fabrica dupa un numar de ani, firma pe care ati contractat-o pentru servicii va lasa cu ochii-n soare) si atunci singura sursa de validare ramine tot indicatia contorului mecanic, exact cum era inainte