avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident fara victime...si totusi cu mari probleme...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident fara victime...si totusi cu mari probleme...

am si eu o problema destul ciudata daca pot sa ii zic asa...si nu stiu pe cine sa mai cred...evenimentele au decurs in felul urmator...un prieten foarte bun de al meu circula cu masina personala pe un drum judetean ,iar noapte fiind si ploua afara intruna,nu a adaptat viteza la conditiile meteo nefavorabile ,iar la trecerea cu calea ferata semnalizata cu sisteme luminoase si acustice intrand pe linii a pierdut controlul volanului...masina a intrat pe contrasens , a lovit parapetul de fier urmand rasturnarea acesteia exact langa parapet...masiina fiind pe contrasens a sunat niste prieteni sa o mute pe marginea drumului...fiind accident fara victime si avand 24 de ore la dispositie sa declare accidentul ,s-a prezentat dimineatza in jurul orei 10 la sediul de politie..agentul constatator a venit la fata locului, a constatat imprejurarile si i-a intocmit un proces verbal in care a mentionat ca a intrat in parapet si a avariat propria masina descriind avariile..omul a luat procesul verbal si s-a dus sa achite contravaloarea amenzii..iar intr-o ora a si ridicat masina de pe partea carosbila...
toate bune si frumoase,iar dupa 4 zile prietenul meu este sunat de acelasi agent constatator si chemat la sediul politiei transporturi feroviare,unde i se aduce la cunostiintza ca in urma unei sesizari la 112 s-au deplasat(dupa 4 zile) la fatza locului unde s-a produs accidentul iar unul din semnalele luminoase rosii era usor rotit(instalatia mergand si dupa accident),iar dumnealor incercand sa-l roteasca la pozitia initiala l-ar fi rupt..si au mai spus ca ii din vina lui ca au gasit o urma de vopsea de la masina pe stalpul ce sustine semnalele luminoase..m-am deplasat si eu la fatza locului sa vad daca intradevar asa era...si surprins am fost ca intr-adevar era o urma de vopsea dar atat de nesemnificativa incat as fi putut sa o sterg cu maneca..deci nici vorba de lovitura sau indoitura..
una peste alta,dumnealor au spus ca ar putea sa ii faca dosar penal pt caar fi periclitat sigurantza calatorului(dupa 4 zile or mai trecut mii de masini care puteau sa atinga stalpul,sa nu vorbim ca o dacie nu are cum sa ajunga sus sa roteasca semnalele, sigur o masina mare l-o acrosat si vor sal bage tot pe el)..acum nu stiu ce sa zic..astept raspunsul dumneavoastra ca la ora actula sunt cam in ceata...procesul verbal al agentului constatator nu zice nimic de nici un stalp...doar de parapet...deci ce se poate intampla in cel mai rau caz.?..va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 13:06, 12 Ianuarie 2010
Nici vorba de dosar penal, e doar o sperietura. Cel mult poate fi atras in raspundere civila, dar sper ca are polita de asigurare RCA. Asiguratorul va sti si va putea sa apere mai bine "cauza". Recomand ramanerea in "defensiva".
@Flo-flor - Este o "tentativa" demna de neluat in seama a politistului de a-l face pe amicul dvs sa fie 'atent " cu el! Chiar daca ar fi lovit acel indicator de sistematizare a circulatiei feroviare , nu era obligatia lui sa-l indrepte sau sa faca alte operatiuni legate de acel indicator. Asta este in sarcina celor care lucreaza la caile ferate si la primarie-sistematizarea circulatiei rutiere!
Exact ca si dl Plopeanu va recomand "nepasare" si atitudine pasiva.
Inteleg ca i s-a intocmit un proces verbal de accident, bine era daca pastra o copie dupa ce a achitat amenda. In cazul in care in acel proces verbal se face vorbire de acel indicator luminos organele de politie aveau obligatia sa anunte pe cei in drept sa remedieze de urgenta indicatorul (exista situatii mai putin fericite in care soferul moare sau este schilodit si sta in spital). Daca politistul nu si-a facut datoria, sa raspunda. Spuneti-i amicului dvs sa-i transmita acelui politist ca abia asteapta sa i se intocmesca dosar penal pt ca apoi sa poata sa faca el plangere de denuntz calomnios sau de abia asteapta sa fie dat in judecata si apoi sa poata cere despagubiri ca a fost tarait prin tribunale fara un motiv intemeiat . poate chiar sa faca o plangere pt abuz in serviciu...
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2010
Qubik, utilizator
Informatiile prezentate sunt destul de sumare si din aceasta cauza nu pot sa dau un raspuns ferm. Un singur lucru trebuie retinut. Daca s-a produs un contact intre autoturism si semnalul CFR trebuia sa ramana urme atat pe semnal cat si pe autoturism. La energia ce o poseda autoturismul in momentul impactului cu parapetul eu nu cred ca nu ar fi rupt si semnalul daca intra in contact cu acesta.
In primul rand,exista o constatare initiala a agentului chemat la fata locului si probabil in aceasta nu este stipulata"accidentarea" stalpului de semafor.
Desi detaliile date de dvs.sunt destul de vagi,cred ca atitudinea politistilor de la "T.F" este bizara,mai ales,ca aceasta survine la destul timp de la producerea evenimentului rutier,timp in care se puteau petrece multe.
Nu cred ca acestia pot sa deschida un dosar penal,cel putin pe putinele elemente aratate de dvs. si cred ca atitudinea lor este una mai mult sau mai putin"interesata"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala. simplu sau complicat? s i l v i u s i l v i u Am avut recent un accident rutier in care un autoturism care circula pe un drum cu prioritate (venind din stanga mea) a inceput manevra de depasire in ... (vezi toată discuția)
Impacare amiabila pelicanu70 pelicanu70 intr-o curba la stanga din fata vine un tir care intra pe contrasens putin il evit prind nisipul de pe margine sterg cu partea dreapta parapetii incerc sa pun ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda - fond castigat, politia face recurs tlc tlc Va salut, In august 2009 mi-a fost blocata masina (caracatita) pt. parcare neregulamentara, in Constanta, pe Bd. Tomis. Am facut contestatie la Judecatoria ... (vezi toată discuția)