avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Certificatul de Viata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Certificatul de Viata

Buna tuturor,
Sunt pensionar NEREZIDENT ( cu domiciliu stabil in Statele Unite ). In fiecare an ar trebuii sa primesc de la Casa de pensii locala Certificatul de viata LA DOMICILIUL MEU ( conform legii ) continand trei pagini ). Pagina "A" trebuie sa fie completata , semnata si stampilata de Casa de pensii locala Paginile "B" si "C" sunt treaba mea pe care trebuie sa le trimit completate ,semnate si parafate la notar aici in Statele unite. Casa locala de pensii NU TRIMITE insa pagina 'A" ,care pentru mine contine date foarte importante despre pensia mea. CNPP spune ca este o practica curenta asta sa nu fie trimis pagina A .
Ce pot face sa primesc acest Certificat de Viata la domiciliul meu conform legii ? Voi aprecia orice raspuns care sa ma ajute sa primesc aceasta pagina A .
Cel mai recent răspuns: ioan ursu bumbar , utilizator 14:51, 12 Februarie 2022
Trimiteti o cerere scrisa (in dublu exemplar) catre Casa de Pensii, in care cereti obligatoriu numar de inregistrare. Apelati la o firma de curierat si solicitati deschiderea plicului la livrare. Casa de Pensii trebuie sa va dea un numar de inregistrare pe exemplarul care se va intoarce la dumneavoastra. Teoretic (conform legii) ar trebui sa primiti un raspuns (poate chiar pagina "A"!) in termen de 30 de zile. In caz contrar, pe site-ul Casei Nationale de Pensii, la sectiunea "contact" exista o adresa pentru petitii si sesizari la care puteti apela (petitii.sesizari@cnpp.ro). Nu uitati sa cereti de fiecare data numar de inregistrare pentru ca "verba volant, scripta manent". O alta solutie ar fi sa contactati un avocat.
Ultima modificare: Joi, 14 Noiembrie 2019
maraV, utilizator
Multumesc mult Mara. De altfel l-am cerut prin email dar nu mi-au dat numar de inregistrare la cererea mea ( si nici eu nu am cerut-greseala mare a mea!) ,cu toate ca in opinia mea,ar fi trebuit sa imi dea un numar de inregistrare fara sa cer eu. Un mesaj sub forma de e mail ramane in system si nimeni nu poate spune ca nu am cerut Certificatul de viata ,incluzand pagina "A" ,mai ales ca am primit un raspuns (negativ) pe aceasta tema de la un reprezentatnt CNPP. Probabil ca urmatorul pas sa fie Sesizari la CNPP si apoi avocat .
Multumesc inca odata.
Vi se poate spune ca nu au primit nici un mesaj de la dumneavoastra, ca a fost "spam", etc. Pentru a face o sesizare la CNPP (sau sa contactati un avocat) trebuie sa aveti mai intai dovada ca ati facut o solicitare scrisa (cu numar de inregistrare), la care nu ati primit raspuns (sau raspunsul este negativ). Incercati sa trimiteti solicitarea scrisa (in dublu exemplar) printr-o firma de curierat, cu deschiderea plicului la livrare. Un exemplar se va intoarce la dumneavoastra cu numar de inregistrare si stampila. Acela va fi documentul in baza caruia veti putea initia alte demersuri (daca va fi cazul). Restul sunt doar vorbe ...
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
maraV, utilizator
Multumesc Mara. Un lucru nu-mi este clar si te rog sa ma ajuti. Am trimis e mail pentru o situatie diferita si Casa locala de pensii mi-a dat numar de inregistrare la acea cerere ( la solicitarea mera bineinteles).
Cinstit nu vad deosebirea in a trimite o cerere la Casa de pensii : 1 / prin e mail ; 2/ printr-o cunostiinta din Bucuresti (fara a avea procura SPECIALA de la mine ; 3/ prin Firma de curierat cum zici tu ( nici curierul nu are procura de la mine).
In toate aceste cazuri bineinteles solicit numar de inregistrare pe exemplarul care se va intoarce la mine. Cea mai sigura metoda de a trimite o cerere acolo mi se pare prin e mail considerind locatia mea. Atata vreme cat primesc un numar de inregistrare la ea sunt ok cu asta. Care este practica curenta de comunicare a Caselor de pensii cu pensionarii nerezidenti ?
Eu am solicitat la Casa de pensii pagina A a Certificatului de viata prin e mail si am primit raspuns negativ. Am raspunsul lor in scris ,prin email.


Daca ati primit numar de inregistrare si raspuns la cererea trimisa pe mail, atunci este OK! Eu am crezut ca nu ati primit, si de aceea v-am sugerat varianta cu firma de curierat si deschiderea plicului la livrare (varianta optima in caz de refuz!).
Va sugerez un link cu informatii despre Certificatul de viata, de pe site-ul Casei de pensii a Municipiului Bucuresti.

[ link extern ]

La pagina 3 se specifica (printre altele): "In cazul beneficiarilor nerezidenţi aflaţi în plată,
în vederea prezentării certificatului de viaţă, casa teritorială de pensii transmite acestora, la adresa de domiciliu/reşedinţă, în luna octombrie a fiecărui an, un exemplar al certificatului de viaţă completat în Partea A
......"
Din cate am citit eu, exista deficiente in comunicarea Caselor de pensii chiar si cu pensionarii rezidenti.
Poate ar trebui sa faceti intai o reclamatie la "petitii.sesizari@cnpp.ro". Daca rapunsul va fi tot negativ, puteti contacta un avocat specializat pe acest domeniu.
Ultima modificare: Duminică, 17 Noiembrie 2019
maraV, utilizator

Alte discuții în legătură

Reclamatie casa de pensii - modalitati AndreiAlexP AndreiAlexP Buna ziua, Imi puteti spune care sunt modalitatile prin care pot face o sesizare/reclamatie la casa de pensii judeteana Ilfov ? avand in vedere ca atat pe ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie ionelnelus ionelnelus Buna seara ! Ma numar printre beneficarii unei pensii din minerit din 2012! In 27 07 2016 am facut o cerere ptr a beneficia de recalculara pensiei! Dupa mai ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate Iosif1962 Iosif1962 Am depus dosarul de pensie pentru limita de vârstă în data de 09-08-2021 ,la vechimea din tara am adăugat și anii lucrați în Italia,durează foarte mult ... (vezi toată discuția)