avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna seara
Am un prieten care nu este in tara .
Nu are frati , tatal a decedat acum multi ani , mama a murit acum un an
Pana acum nu a facut demersurile pentru acceptarea succesiunii si nici pentru dezbaterea mostenirii ( nici dupa moartea tatalui nu s-a facut nici un fel de demers ) .Mostenirea in cauza este un apartament .
Cat este de urgent sa faca aceste demersuri ? Este tarziu?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Iulianne , utilizator 12:37, 6 Decembrie 2009
Daca isi plateste intretinerea si impozitul anual inseamna ca a acceptat in mod tacit mostenirea. Dezbaterea succesiunii a ramas pentru el doar o simpla formalitate!
:)
Tacit , posibil sa fi acceptat mostenirea (iata ca unele acte , spre exemplu , cele de acceptare a succesiunii , lasa sa se intrevada dorinta de a mosteni ).

Au existat acte de instrainare ?Luare in posesia a bunurilor ?Spuneti-ne mai mult , daca stiti , despre conduita cu privire la bunurile din masa succesorala.
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
buna ziua!
ar trebuii sa se grabeasca cu dezbaterea succesiunilor.
oricum pt prima succesiune va avea de achitat impozit de 1% din valoarea masei succesorale intrucat nu dezbate succesiunea in termen de 2 ani de la data decesului defunctului.
pt a doua a daca va mai astepta putin va avea si pentru aceea de latit impozit.
dezbaterea succesorala este imprescriptibila, nefiind supusa vreunui termen .
dar, in cazul in care succesorul nu a dezbatut succesiunea dupa defunct in termen de doi ani de la deces, va trebui sa plateasca impozitul de 1% calculat, la valoarea masei succesorale.
prietenul dvs. va achita acest impozit, in momentul dezbaterii succesiunii dupa tatal sau. in ceea ce priveste succesiunea dupa amama sa, inca mai are la dispozitie un an de zile , in care poate proceda la dezbaterea succesiunii fara a trebui sa plateasca acest impozit.
va trebui sa se adreseze unui notariat, in a carui raza teritoriala defunctii au avut ultimul domiciliu.
daca nu a acceptat nici macar tacit succesiunea, ( de ex. sa fii platit taxele si impozitele aferente imobilului in cauza ) exista riscul ca aceasta sa devina vacanta . :stunned:
Multumesc mult .
Este necesar ca pe chitantele de plata sa apara numele prietenului meu , care e si mostenitorul de drept ?
Pentru a dovedi ca indirect el a facut plata ?
Nefiind in tara , altcineva il va ajuta sa faca aceste plati
Sunt detalii , dar importante pentru a nu avea probleme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune sau mostenire? lucica maria lucica maria Tatal meu a decedat din 2007 si nu s-a facut succesiune din lipsa banilor. Cei 2 copii nu sunt trecuti in actele de proprietate a casei ( apartament ).Daca nu ... (vezi toată discuția)
Deces ruda grad 1 cosminb41 cosminb41 salutam!a murit tata....eu nu l am cunoscut in viata deoarece a divortat de mama cind eu eram destul de mic!el s a recasatorit,a mai facut 2 copii,a divortat ... (vezi toată discuția)
Moștenire Maria010998 Maria010998 Bună ziua! Dacă părinții mei au murit acum 35 de ani si eu și fratele meu nu am dezbătut moștenirea atunci dar el nu a avut pretenții atunci, eu am ... (vezi toată discuția)