avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deces ruda grad 1
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deces ruda grad 1

salutam!a murit tata....eu nu l am cunoscut in viata deoarece a divortat de mama cind eu eram destul de mic!el s a recasatorit,a mai facut 2 copii,a divortat pina sa moara!eu port numele lui!
cum procedez sa obtin o copie a certificatului de deces si sa aflu ce as putea mostenii,adica ce bunuri detinea inainte sa moara?
pot deschide eu masa succesorala?cum sa procedez??ma poate indruma cineva?
va multumesc
Ca sa puteti deschide procedura succesorala trebuie intai sa stiti unde a avut tatal ultimul domiciliu, deoarece acolo se deschide procedura succesorala notariala. Sigur ca cei mai interesati mostenitori sunt , probabil, ceilalti copii. Pentru certificatul de deces va trebui sa luati legatura cu persoana/persoanele care s-au ocupat de inmormantarea lui. Tot de la acele persoane puteti afla ce are in proprietate tatal. Nu stiu insa cat de dornici vor fi sa va lamureasca. Mostenitorii lui sunteti dvs. cei 3 copii si , daca este cazul, o alta sotie.
Puteti solicita dvs. " deschiderea "succesiunii.A dou-a sotie traieste?Unde a avut ultimul domiciliu?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2011
avvalentina, utilizator
Succesiunea este deja deschisa prin moarte.
Dezbaterea succesiunii , respectiv iesirea din indiviziune sunt operatiuni ce au loc dupa acest moment , daca comostenitorii doresc sa le intreprinde . ( asemenea actiuni au caracter imprescriptibil , pot fi exercitate oricand , competenta fiind judecatoria in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului ).

Asadar ,dumneavoastra ,odata ce ati acceptat mostenirea ( expres, printr-o declaratie notariala , data in termen de 6 luni de la decesul autorului dumneavoastra, sau tacit, implicit , prin acte care lasa sa se intrevada vointa de a succede ) va puteti adresa instantei de judecata .

( este necesar , insa , a plati o taxa judiciara de 3 % , pentru dezbaterea succesiunii , cat si una cu aceeasi valoarea , pentru partajare , raportata la pretuirea masei succesorala, pe care o veti aprecia dumneavoastra ).

In ceea ce priveste actele de stare civila ( certificate de nastere ale celorlalti comostenitori , certificatul de deces ) va puteti adresa Starii Civile .

Aceste inscrisuri se pot depune pe parcursul procesului , nu neaparat la prima zi de infatisare . ( exista si posibilitatea ca paratii sa le prezinte instantei de judecata ).

Succes.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschidere mostenire LUMITM LUMITM Ar trebui sa deschidem succesiunea in urma decesului bunicii mele, suntem 5 mostenitori dintre care 4 doresc deschiderea succesiunii iar unul dintre cei cinci ... (vezi toată discuția)
Titlu proprietate din care a fost omis un moștenitor. care este procedura pentru a fi inclus? cristian militaru cristian militaru Daca unul din mostenitorii legali ,sintem 4,(cu certificate de mostenitor legal) ai unei personae decedate a fost omis,cum poate sa fie trecut in acest titlu (vezi toată discuția)
Mostenire Tiberiu2 Tiberiu2 In urma decesului bunicilor mei ar trebui sa dezbatem succesiunea insa unchiul meu, care locuieste pe proprietate, refuza orice dialog. Cum de la decesul ... (vezi toată discuția)