Ca sa puteti deschide procedura succesorala trebuie intai sa stiti unde a avut tatal ultimul domiciliu, deoarece acolo se deschide procedura succesorala notariala. Sigur ca cei mai interesati mostenitori sunt , probabil, ceilalti copii. Pentru certificatul de deces va trebui sa luati legatura cu persoana/persoanele care s-au ocupat de inmormantarea lui. Tot de la acele persoane puteti afla ce are in proprietate tatal. Nu stiu insa cat de dornici vor fi sa va lamureasca. Mostenitorii lui sunteti dvs. cei 3 copii si , daca este cazul, o alta sotie.
Succesiunea este deja deschisa prin moarte.
Dezbaterea succesiunii , respectiv iesirea din indiviziune sunt operatiuni ce au loc dupa acest moment , daca comostenitorii doresc sa le intreprinde . ( asemenea actiuni au caracter imprescriptibil , pot fi exercitate oricand , competenta fiind judecatoria in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului ).
Asadar ,dumneavoastra ,odata ce ati acceptat mostenirea ( expres, printr-o declaratie notariala , data in termen de 6 luni de la decesul autorului dumneavoastra, sau tacit, implicit , prin acte care lasa sa se intrevada vointa de a succede ) va puteti adresa instantei de judecata .
( este necesar , insa , a plati o taxa judiciara de 3 % , pentru dezbaterea succesiunii , cat si una cu aceeasi valoarea , pentru partajare , raportata la pretuirea masei succesorala, pe care o veti aprecia dumneavoastra ).
In ceea ce priveste actele de stare civila ( certificate de nastere ale celorlalti comostenitori , certificatul de deces ) va puteti adresa Starii Civile .
Aceste inscrisuri se pot depune pe parcursul procesului , nu neaparat la prima zi de infatisare . ( exista si posibilitatea ca paratii sa le prezinte instantei de judecata ).
Succes.