avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se poate face transferul școlar fără ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se poate face transferul școlar fără consimțământul tatălui?

Buna dimineata.Am o dilema din care nu pot iesi singur. Nu sunt implicat direct insa incerc sa imi ajut o buna prietena. Este vorba de o familie(sotii sunt casatoriti legal) cu doi copii scolari in gimnaziu. Lucrurile in familie au degenerat ajungand pana la violenta domestica.
Sotia a parasit domiciliul si s.a mutat la mama acesteia undeva la circa 30 km distanta fata de vechiul domiciliu unde a dobandit si viza de resedinta.

Acum intentioneaza sa transfere si copii la o scoala mai apropiata de domiciliul actual insa sotul se opune.nici unul din ei nu au intentat inca divort. A gasit o scoala apropiata unde a demarat deja procedura de transfer a copiilor doar ca i sa solicitat consimtamantul sotului in scris dat in fata unui notar. Sotia a dat o declaratie pe propria raspundere ca il va aduce iar scoala unde urmeaza sa fie transferati copii au eliberat actele de transfer insa cei de la scoala de unde trebuie sa fie transferati au refuzat categoric sa dea curs transferului.

Ce este de facut in situatia asta? Copiii sunt in imposibilitate de a mai face naveta la vechea scoala. Pot fi copii privati de dreptul la invatatura doar pentru ca unul din parinti ingradeste acest drept. Ce cale poate fi de urmat fara consimtamantul tatului daca exista vreuna desigur. Multumesc anticipat!!!
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CataAlex , utilizator 20:54, 14 Noiembrie 2019
Pai în acest caz copii nu pot merge la școală din cauza mamei iar în plus ea a dat o declarație falsa cum ca va aduce consimțământul soțului.
Sa ceara divorțul și în timpul asta, prin alta acțiune de ordonanță președențiala sa ceara domiciliul copiilor la ea și suplinire acordului pentru școală.
Normal ca nu poate muta copii de capul ei. Însă a procedat greșit pentru ca în momentul asta dacă nu poate proba dara dubiu violenta conjugala și tatăl face el ordonanță și cere domiciliul copiilor la el e posibil sa îl câștige.
Tatal nu are ce sa faca ,cu copii ,nu are un loc de munca nu ar putea sa.i intretina incearca doar sa se razbune pe mama refuzand acest consimtamant.Mama are vina ca sa saturat de agresiune si jigniri si a decis sa duca o viata normala.Ca orice mama vrea sa isi ia copii langa ea doar ca nu se stie exact cum poate proceda legal,avand parte numai de piedici si usi inchise.chiar nu exista nici o varianta.
- editat- nu mai apasati pe citeaza pt a raspunde.
Ultima modificare: Duminică, 10 Noiembrie 2019
gi-jane2, moderator
Sa meargă la un avocat. Ma îndoiesc ca i se va închide ușa în nas. Da, dacă vrea sa facă lucrurile de capul ei și se așteaptă ca toți sa facă cum considera ea mai bine atunci i se vor închide multe uși în nas.
Nu pleci cu copii la 30 km de școală lor și apoi te aștepți sa rezolve altcineva aceasta mica "problema".
Copii merg acum la școală?
Nu cred ca discutam despre acelasi subiect.Copii nu au cum sa mearga acum la scoala.Ea sa mutat de aproximativ 7 zile la noul domiciliu dupa cearta,agresiunea domestica,etc ne mai putand sa supravietuiasca cu sotul in acelasi imobil.De aproximativ 6 zile copii sunt cu ea la noul domiciliu,copii avand niste nevoi mai speciale (sa fie hraniti,spalati,etc)iar tatal nu binevoieste sa le indeplineasca preferand in schimb alcoolul.Singurul lucru pe care il face este sa refuze acest acord pentru a putea copiii sa isi continue studile la noua scoala.Nu exista nici o cale legala de transfer fara acest consimtamant.
Copii mergeau la școală și lipsesc nemotivat de o săptămână din cauza mamei. Pentru ca ea i-a luat și i-a dus în alta parte și nu mai pot merge la ore și acum încearcă sa sara peste pașii legali pentru transfer.
Acțiune de divorț în instanta și în ac timp ordonanță pentru stabilirea domiciliului la mama și suplinirea acordului pentru mutarea copiilor cu scoala.
Altceva nu are ce sa facă, nu poate suplini acordul tatălui dacă nu intenteaza divorț.
Iar în tot timpul asta, dacă tatăl o reclama pe mama la Protecția Copilului ca a plecat cu copii și nu ii duce la școală ghiciți cine va avea probleme serioase. Dacă adăugăm la asta și declarația mincinoasă pe propria răspundere cum ca tatăl este de acord cu transferul mama poate pierde domiciliul copiilor.
Sa meargă de urgenta la un avocat.
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2019
When, utilizator

Alte discuții în legătură

Mutarea de catre mama a copilelor de la scoala Gabi 72 Gabi 72 Buna ziua sunt divortat din 2011 iar in urma casatoriei a rezultat 2 fetite. Fata cea mare de atunci locuieste cu mine,intre timp mai precis anul acesta si ... (vezi toată discuția)
Poate sa ma denunte la protectia minorului? Adina860 Adina860 Buna seara,asi avea si eu o rugaminte sa imi spuneti ce sa fac in cazul in care, eu sunt inca casatorita desi nu mai suntem inpreuna de 5 ani de zile, in care ... (vezi toată discuția)
Divort si incredintare minori cristina888 cristina888 Buna seara. Verisoara mea D., domiciliata in orasul G. vrea sa divorteze de sotul ei. (motive: neintelegere, infideliatate). Mentionez ca exista 2 copii ... (vezi toată discuția)