avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avertisment scris cu referat fara comisie disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avertisment scris cu referat fara comisie disciplinara

Buna dimineata,

In urma unei plangeri referitoare la comportamentul unui subordonat, m-am trezit de la munca cu un avertisment scris la care este atasat un referat unde se cere "aplicarea unei masuri disciplinare corespunzatoare faptei" urmat de mentiunea "fara comisie disciplinara".
Aparte de faptul ca acest referat este intocmit unilateral de catre un superior ierarhic mie si atat, in lipsa, fara a fi convocat la aceasta investigatie, se imputa aspecte necuprinse in niciun regulament si fac referire la totalmente alta zi fata de ziua in care eu am sesizat incidentul dupa urma caruia se pare ca tot eu sunt cel vinovat.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:05, 14 Noiembrie 2019
Codul Muncii
Art. 251
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
...

Art. 248
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
....

Asadar, avertismentul se aplica fara efectuarea unei cercetari disciplinare.

Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Instanta competenta : Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Buna ziua si multumesc pentru raspuns!
Referitor la modul cum s-a investigat in sensul ca nu mi s-a oferit posibilitatea de a ma apăra si totul s-a denaturat circumstantial, este corect din pdv procedural?
In acelasi timp, referatul de cercetare cat si decizia de sanctionare face referire la totalmente alta data decat cea in care s-a produs conflictul cu subordonatul. In acest sens, decizia este nula de drept?

Mulțumesc!

Cornel Vasile a scris:

Codul Muncii
Art. 251
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
...

Art. 248
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
....

Asadar, avertismentul se aplica fara efectuarea unei cercetari disciplinare.

Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Instanta competenta : Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

Da deoarece avertismentul se aplica fara cercetarea disciplinară.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara victor11 victor11 Buna ziua. Se poate sanctiona un angajat, in urma unei abateri disciplinare fara ca acesta sa fie audiat de comisia de disciplina ? Exemplu : angajatul ... (vezi toată discuția)
Avertisment/sanctiune disciplinara danielandrei danielandrei Buna ziua, in cazul in care dorim sa dam un avertisment scris unui angajat pentru nerespectarea sarcinilor de serviciu, cum se procedeaza? Multumesc (vezi toată discuția)
Revisal MariaRamona MariaRamona Buna ziua, Am si eu o intrebare, daca ma poate ajuta cineva: \\"Am un salariat caruia i s-a aplicat sanctiunea disciplinara: reducerea salariului cu 10 % pe ... (vezi toată discuția)