avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inscriere contracte munca la ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inscriere contracte munca la ITM

Pana la urma care este termenul in care trebuie declarate la ITM un nou contract de munca? Cf legii 4003/2005, acest termen este de cinci zile. Stiti de vreo revenire asupra acestui termen, pt ca un inspector de la ITM mi-a spus de 20 de zile, adica termenul vechi. Va rog sa ma lamuriti, daca stie cineva exact. Acelasi termen este si pt declararea incetarii unui contract de munca?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: corami , utilizator 16:21, 19 Iunie 2006
Aceeasi problema am avut-o si eu. Si tot de la ITM mi-au zis ca inscrierea CIM se face in 20 de zile. Toate celelalte aspecte legate de modificari intervenite in raporturile de munca, inclusiv incetarea CIm, se inscriu in termen de 5 zile.
Pana la urma cred ca depinde de cine vine in control. Indicat ar fi ca, pe cat posibil, sa incerci sa inregistrezi cat mai repede si sa nu lasi pana in ultima zi.
Si la noi este la fel, la 20 de zile CIM si restul aditionale si incetare la 5 zile, dar depinde de inspectorul de care apartineti la ITM, cum din pacate suntem la cheremul lor in continuare.
#-o
Legea 405 /2005 a modificat art. 9 din Legea 130/1999, dar nu si art. 8 din aceeasi lege, care precizeaza ca CIM-urile se inregistreaza la ITM in termen de 20 de zile de la data incheierii lor. De aceea ITM-ul, cu drept temei, arata ca se vor inregistra contractele in termen de 20 de zile.
E adevarat ca art. 9 spune ca se inregistreaza la ITM in termen de 5 zile actele privind incheierea CIM, dar daca va veti uita cu atentie in Legea 130/99, acelasi termen aparea si in "versiunea originala" a actului normativ. Dar cum dispozitia speciala privind inregistrarea CIM-urilor e la art. 8 si nu la art. 9, se pastreaza termenul de 20 zile.

PS. Ca sa nu mai primiti explicatii alambicate ca cea de mai sus, cand mai apare un act normativ de modificare a altui act normativ, mai bine cititi ambele acte... Mai putin in cazul in care va loviti de un act normativ precum Legea 19/2000, care a fost modificata de n ori, si atunci, va rugati de Avocatnet sa va publica in colaborare cu .... noua forma a actului normativ.

Chiar, poate o reactualizare a Legii 130 / 1999 din partea Avocatnet, ce ziceti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract de munca - angajare a.oana a.oana Buna ziua ! As dori sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema - lucrez la o firma, insa urmeaza sa imi inceteze contractul de munca cu acordul partilor cu ... (vezi toată discuția)
termen inregistrare cim Crisy Crisy Buna dimineata,termenul de inregistrare al CIM este de maxim 5 zile ? (vezi toată discuția)
Legea 130/1999 silone silone Buna! Probabil ca ati citit deja modificarile aduse legii 130.Intrebarea mea catre voi este: in cazul in care angajatorii care au puncte de lucru in tara, au ... (vezi toată discuția)