avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am construit o casă cu ajutorul financiar al mamei, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am construit o casă cu ajutorul financiar al mamei, care va fi întabulată pe numele meu. Cum îi pot asigura mamei dreptul de ședere pe viață, în caz că mi se întâmplă ceva în viitorul apropiat?

Bună ziua!
Am construit o casă cu ajutorul financiar al mamei, ajutor pe care nu îl pot dovedi prin acte. În prezent casa se află în curs de întabulare doar pe numele meu. Are două apartamente complet separate, însă întabularea se va realiza ca o singură casă, nedezmembrată. Într-un apartament locuieşte mama, în celălalt locuiesc eu împreună cu fiul meu minor şi tatăl lui, cu care nu sunt căsătorită.
Mă aflu înaintea unei intervenţii chirurgicale, şi aş dori să aflu cum pot să mă asigur că dacă se intâmplă ceva neprevăut cu mine, ulterior mama nu poate fi evacuată din casă - ea ne având drept de proprietate. Ar ajunge o declaraţie de mână, sub semnătură privată că doresc ca mama să locuiască acolo până la sfârşitul vieţii ei? Trebuie autentificată la notar?
Mulţumesc!
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:42, 17 Noiembrie 2019
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
declaratia aia e de fapt un testament pt mai multa siguranta, mergeti la notar pt unul autentic.
vedeti in ce stadiu sunttei cu actele poate ii puteti da un drept de uzufruct pe partea ei de casa.
Mergeti la notar cu ce acte aveti si alegeti calea cea mai buna.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
La inscrierea casei treceti in CF dreptul de folosire pe viata pentru mama al unuia din apartamentele din casa.
msandrea a scris:

Mă aflu înaintea unei intervenţii chirurgicale...

Lăsați un testament. Produce efecte doar dacă ... ferească! Și are avantajul că îl puteți regândi (revoca, modifica etc) dacă intervenția se termină cu bine.
Dvs. aveți un singur moștenitor legal (fiul). Rezerva succesorală a acestuia este de 1/2 din moștenirea dvs. Câtă vreme nu încălcați rezerva fiului dvs. puteți dispune prin testament în favoarea cui vreți. Prin testament puteți să-i lasați mamei dvs. o cotă-parte din dreptul de proprietate (maxim 1/2) sau un drept de uzufruct ori doar un drept de abitație pe o parte din casă.
Ultima modificare: Duminică, 17 Noiembrie 2019
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eu și soțul vrem să ne facem testament la notar unul în favoarea celuilalt, are valoare juridică? meea72 meea72 buna ziua!eu si sotul vrem sa ne facem testament la notar unul in favoarea celuilalt,are valoare juridica?este recunoscut?nu avem copii,doar sotul din prima ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala marian1969tm marian1969tm buna ziua,as dori sa stiu daca pot face un testament cu uzufruct viager doar pentru un singur copil la o proprietate (casa construita de mine) personala.Acest ... (vezi toată discuția)
Constituire drept de uzufruct viager popo_acas popo_acas Buna ziua , Obiectul in cauza este un bun propiu , tip apartament , detinut de unul din soti . Se poate constitui drept de uzufruct viager pentru ... (vezi toată discuția)