avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme succesiune

Bună ziua!
În ianuarie 2019 tatăl meu a murit, iar până în prezent mama mea, cu care nu sunt în relații foarte bune, care are în posesie certificatul de deces, nu a schițat nicio intenție în ceea ce privește succesiune, pe motiv că nu are bani, în ciuda investițiilor pe care le-a întreprins în ultima perioadă. Ce aș putea să fac în această situație, întrucât mă tem de o posibilă excludere a mea de la succesiune, având în vedere relațiile pe care le avem.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:32, 17 Noiembrie 2019
Aveti varianta de a merge la avocat cat mai rapid pentru a cunoaste exact cum ar fi bine sa procedati in raport de absolut tot si sa ajungeti la cea mai buna varianta juridica pentru a va proteja drepturile si interesele.
Conteaza foarte mult si daca va intelegeti sau nu, pentru analizarea unor strategii concrete si este destul de mult de discutat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
In primul rand daca cunosteti toate datele tatal dvs, an nasterre, nume bunici, data decesului puteti cere duplicat dupa certificatul de Deces al tatalui. Pe urma fiind mostenitor rezervatar, mama nu are cum sa instraineze si partea care ramane dupa tata, o poate face, dar o puteti recupera( complicat, sperati sa nu ajugenti acolo), daca nu aveti relatii amiabile normal ca refuza dezbaterea succesiunii, asta-i lipsea sa aveti acte pe x cota
Știam ceva despre obținerea unui duplicat al certificatului de deces. Ulterior am înțeles că pot da la notar o declarație de acceptare a succesiunii. Însă, am două nelămuriri: dacă în cazul obținerii unui duplicat al certificatului de deces, ambele certificate (al meu și al mamei) sunt valabile, iar a doua nelămurire, în cazul în care dau acea declarație de acceptare, există posibilitatea să fiu obligat să deschid și dezbaterea succesiunii?
Am ales sa întreb pe acest forum întrucât voiam să aflu și alte păreri/sfaturi.
Pentru a da declaratie de acceptare a mostenirii trebuie sa mergeti la notar si acesta va va informa exact in ce conditii va fi de acord sa dati declaratia.
Nu puteti impune dvs. singur in ce conditii sa dati declaratia in fata notarului.
Sfatul meu este sa mergeti la mai multi notari.

Daca credeti ca veti ajunge in justitie mergeti la avocat mai inainte de orice demers juridic.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Art. 1101 Cod civil
Caracterele juridice ale opţiunii
"Sub sancţiunea nulităţii absolute, opţiunea succesorală este indivizibilă şi nu poate fi afectată de nicio modalitate." (Adică termen sau condiție).

Nu, nu va trebui să dezbateti succesiunea, daca dati acea declarație de acceptare.
Acceptarea este pură și simpla "Accept in mod expres succesiunea defunctului X ". Atât.
Însă...vreti sa dezbateti mostenirea și să rezolvați chestiunea cu mama, sau pierdem timpul discutând ipoteze?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiuni clausofe clausofe Buna ziua. Fiti va rog amabili si explicati-mi si mie cum pot sa deschid succesiune daca nu detin nici un act al casei si nici certifecatul de deces al ... (vezi toată discuția)
Declarația de acceptare a succesiunii. Marinela Marin Marinela Marin Vă rog frumos să-mi spune-ti unde se depune declarația de acceptare a succesiunii la primăria comunei sau la un notar? Având în vedere ca succesiunea ... (vezi toată discuția)
Informatii despre deschiderea succesiunii Bravisima Bravisima Buna seara, In urma decesului mamei mele care a survenit in urma cu doua luni, tatal meu sustine ca a depus la Serviciul Starii Civile cerere de deschidere ... (vezi toată discuția)