avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Atestat de puericultura
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Atestat de puericultura

Bună seara
An legătură cu un atestat de puericultura , l-am obținut pe 15-09-2019 iar soția va naște zilele care urmează , antrebarea este daca mai este valabil după două luni de când l-am obținut ? Va mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Dumitrache Marius Ionuț , utilizator 08:31, 18 Noiembrie 2019
Buna seara,


Da, este valabil. Conform prevederilor HG 244 / 2000, cursul trebuie parcurs in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului.
Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare, cu scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea copilului nou-nascut.
Concediul poate fi prelungit, o singura data, indiferent de numarul copiilor, cu 10 zile lucratoare in baza atestatului de absolvire a cursului de puericultura eliberat de medicul de familie la care este inscris tatal.
Conform Art. 7 al HG 244/2000, cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut.
Tatal poate urma cursul de puericultura la cabinetul medicului sau de familie, in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului. In urma verificarii notiunilor dobandite, medicul de familie al tatalui este cel care va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultura, conform Art. 7, alin (2) al HG 244/2000.
Concediul se acorda de angajator indiferent daca este vorba despre un copil nascut din casatorie, din afara casatoriei sau adoptat.
Tatal beneficiaza de acest concediu doar daca adreseaza o cerere scrisa angajatorului in primele 8 saptamani de la nasterea copilului.
Pe perioada concediului, tatal nu va primi salariu insa va primi o indemnizatie egala cu salariul aferent zilelor lucratoare respective, indemnizatie care se calculeaza pe baza salariului brut realizat, incluzand sporurile si adaosurile la salariul de baza. Indemnizatia se plateste din fondul de salarii al unitatii si se include in veniturile impozabile ale salariatului.
Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adreseaza in scris, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, conducerii unitatii in care tatal isi desfasoara activitatea. Aceasta are obligatia de a dispune luarea masurilor necesare in vederea acordarii concediului paternal.

Seara buna!

Atestatul este valabil numai la nasterea primului copil ...
Va mulțumesc foarte mult pentru informații

editare : citare raspuns anterior
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu parental alinailie alinailie Buna ziua!As vrea sa stiu daca concediul parental se acorda si tatilor care nu sunt casatoriti legal cu mama copilului,cum este cazul meu si al partenerului ... (vezi toată discuția)
Legea concediului paternal lani lani Va rog sa ma lamuriti intr-o problema: in legea 210/1999 a concediului paternal se specifica in art.1 alin.2 ca tatal copilului nou nascut are dreptul la un ... (vezi toată discuția)
Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? Corina271 Corina271 Buna seara! Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? 3 zile? sau 5 zile? (vezi toată discuția)