avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... PFA și protecția împotriva incendiilor
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

PFA și protecția împotriva incendiilor

Sunt PFA plătitor de TVA în regim real.
Am sediul în casa părinților, cu care am încheiat un contract de comodat (domiciliul stabil pe buletin este în altă parte).
Am înțeles că trebuie să îndeplinesc condiții împotriva incendiilor.
Deocamdată am cumpărat două stingătoare P6 pentru o suprafață de circa 120 metri pătrați
Am făcut un plan relativ al camerelor, dar nu mi l-a aprobat sau ștampilat nimeni.
Vreau să vă întreb, trebuie să îmi ștampileze cineva acel plan?
Dacă da, există posibilitatea ca să fac un curs de specializare pentru protecția împotriva incendiilor, și să îmi aprob singur planul de evacuare?
mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Petrovic , utilizator 16:48, 21 Noiembrie 2019
Desfasurati activitate la sediu? Din ce ati spus mai sus nu reiese nici ca da, nici ca nu. Ce faceti in realitate?
Sunt programator, lucrez pe calculator de la sediul meu (acolo unde am făcut contractul de comodat).
Daca nu aveti angajati sau numarul acestora este mai mic de 9 puteti efectua singur activitatea de ssm si psi-su.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 14 Organizarea activitatilor de prevenire si protectie este realizata de catre angajator, in urmatoarele moduri:
a) prin asumarea de catre angajator, in conditiile art. 9 alin. (4) din lege, a atributiilor pentru realizarea masurilor prevazute de lege.
Legea ssm r. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art 9 al.(4) În cazul micro-întreprinderilor şi al întreprinderilor mici, în care se desfăşoară activităţi fără riscuri deosebite, angajatorul îşi poate asuma atribuţiile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru realizarea măsurilor prevăzute de prezenta lege, dacă are capacitatea necesară în domeniu.
Eu lucrez singur, nu mai am angajați. Deci din câte înțeleg, teoretic aș putea să îmi efectuez eu PSI.
Am înțeles că pentru PSI ar trebui să efectuez un curs, "Cadru tehnic PSI". Este adevărat?

Nu știam că am obligații despre SSM. Credeți că trebuie să fac și pentru aceasta un curs?
(A propos, eu lucrez pe calculator, de la sediu. E posibil să nu am nevoie de SSM, ținând cont de faptul că nu lucrez cu echipamente periculoase?).

Încă o întrebare: Pot să evaluez singur clădirea împotriva incendiului? (sediul)
Mai multe detalii:
Am înțeles că am nevoie de evaluarea clădirii împotriva incendiilor, iar acest lucru trebuie făcut, dacă nu mă înșel, de către o persoană calificată, și în mod periodic (cred că anual). Și cred că cineva ar trebui să verifice anual cele două extinctoare pe care le am.
Este poibil să fac eu un curs pentru această evaluare? Un curs de evaluator împotriva incendiilor.
Dacă da, știți cumva unde se poate face un asemenea curs?
Până acum, din câte am înțeles eu, există doar curs postuniversitar la facultăți de construcții (TCM), care există doar în câteva orașe: București, Cluj, Iași, și alte câteva orașe, puține oricum.
Eu sunt din Suceava, unde cred că nu există TCM, deci aparent nu aș putea face un asemenea curs în zonă. Iar IGSU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență), nu oferă cursuri de evaluator. Este adevărat?
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2019
Petrovic, utilizator
In domeniul ssm exista si cursuri de 40 de ore. Si la PSI sunt cursuri de scurta durata, nu neaparat postuniversitare. Cadru tehnic psi este o meserie, nu aveti nevoie de acest curs in activitatea dvs.
In principiu activitatea dvs. prestata individual este printre cele mai simple din punct de vedere ssm si psi-su.
Puteti accesa singur legislatia pe internet si sa va autoinstruiti. Este cel mai convenabil si util pentru dvs. si PFA-ul pe care il detineti. Dupa ce va familiarizati cu legislatia puteti reveni cu intrebari la obiect cu nelamuririle pe care le aveti.
Este o gresala sa credeti ca la lucrul pe calculator nu sunt riscuri profesionale. Sa va dau un exemplu: risc de incendiu/ explozie/ electrocutare/ scaderea vederii, etc.
Citind legislatia cu atentie puteti sa va intocmiti singur orice material mentionat ca obligtoriu in legislatia de profil.
Este mult spus ca trebuie sa evaluati la incendiu casa parintilor dvs. Respectati doar normele ssm si respectiv PSI cu referire la echipamente tehnice si incaperi.

Alte discuții în legătură

Ssm si psi ALEXANDRU - ADRIAN MIU ALEXANDRU - ADRIAN MIU Va rog sa ma ajutati elaborarea unui Regulament SSM si PSI pe scoala Va multumesc (vezi toată discuția)
Este obligatorie revizia anuala a stingatoarelor? Kapy Kapy Am auzit de la cineva ca este obligatorie revizia anuala a stingatoarelor. Este adevarat? Chiar daca ai sau nu angajati? (vezi toată discuția)
Responsabil cu protectia muncii si stingerea incendiilor, fara voie - responsabilitati ale lucratorilor la locul de munca/ postul de lucru pe linie de ssm si psi-su ruh01 ruh01 Buna ziua, va rog daca se poate sa ma lamuriti daca exista temei legal pentru urmatoarea situatie in care am fost pus, fara voia mea. Intr-o zi, din senin, ma ... (vezi toată discuția)