In data de 9 ianuarie 2020 trebuie sa nasc, insa pana atunci o sa am doar 4 luni jumatate lucrate in ultimele 12 luni. Pot beneficia de concediu de maternitate (cel de 126 zile) si cum se calculeaza.
Mentionez ca in ultimele 24 luni am lucrate 14 luni deci banuiesc ca beneficiez de concediu de crestere a copilului, chiar daca lunile nu sunt consecutive,
Pentru a beneficia de concediul și indemnizație pentru maternitate, trebuie sa aveti un stagiu minim de asigurare de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
O varianta ar fi sa mergeţi la Administraţia Fiscală unde depuneţi Formularul 604 şi achitaţi contribuţia de sănătate.
Apoi, vă adresaţi Casei de Asigurări de Sănătate cu următoarele documente:
- chitanţa de la Fisc;
- copie după buletin sau cartea de identitate;
- o copie a declaraţiei 604.
Acest formular completează contribuțiile retroactiv?
Pe 16 martie 2019 am depus declarația unica pentru veniturile încasate, însă nu am trecut cu contribuțiile sociale și de sănătate. Dacă depun o declarație retroactiva mi se iau în calcul lunile ianuarie-septembrie 2019 sau se calculează lunile din momentul depunerii declarației rectificativa?
Declaratia rectificativa - dupa cum ii este numele - corecteaza declaratia initiala unde s-au constatat greseli. Ca urmare, aceasta o inlocuieste in totalitate pe prima.
In cazul nostru, chiar daca nu ati bifat niciuna dintre contributiile sociale in declaratia initiala, dar o faceti acum prin cea rectificativa, beneficiile asigurarii si obligatia platii contributiilor isi produce efectul ca si cum ati fi facut-o de la inceput.