avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Vibratii, decibeli, risc seismic
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Vibratii, decibeli, risc seismic

Buna seara.
Am o intrbare (problema), daca ma poate ajuta cineva, va rog? Multumesc !
Locuiesc intr-o cladire cu risc seismic II deasupra unui bar. Daca organele abilitate, n-au constatat nimic, mereu... si totusi asta se intampla exact pe durata vizitei organelor de control... adica... extrem, extrem de norocosi baietii, cum pot demonstra ca acest deranj exista aproape 15 ore din 24, zilnic? Ca persoana fizica, pot cumpara un aparat recunoscut de primarie, de ministerul muncii, pe care sa il filmez continuu? Sau pot cere cuiva, unui.. nu stiu, minister anume, sa monitorizeze vibratiile si decibelii in domiciliul meu si/sau al localului 24/24? Imi cer scuze, sunt f obosita, nedormita si cu multe, multe vibratii, chiar multe. Exista o alta limita de decibeli ptr cladirile cu risc seismic? Sau vreun regim special la care as putea apela? Nu trebuie sa fie anuntat pe cladire riscul seismic la care este incadrat imobilul?
Multumesc frumos !
p. s. din cate am vazut, pe sit-ul dvs., in alte topicuri mai vechi cu probl. similare... nu s-a facut nimic... exista vreo alta cale decat cea obisnuita si nefolositoare? un tertip? orice, doar sa nu mai fiu impiedicata sa demonstrez adevarul. Ptr un tertip se poate raspuns pe privat sa nu ma prinda baietii {dusmanii :-))}? Multumesc tare mult!
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2019
Diana1ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Diana1ro , utilizator 17:35, 20 Decembrie 2019
Pe internet si pe site-ul Inspectiei muncii exista firme autorizate de catre Ministerul muncii si Ministerul sanatatii sa efectueze determinari de noxe - zgomot si vibratii. Si DJSP are in componenta laborator pentru determinari de noxe la locurile de munca.
Contracost, in baza de contract de prestari servicii, firmele pot face determinarile respective la limita apartamentului dvs. si sa va elibereze buletine de determinare.
Limita de zgomot este de 35 dB(A).
Exista si primarii care sunt dotate cu sonometre. La sesizare se pot efectua determinarile respective, dar le vor face numai in timpul programului de lucru si posibil sa fie anuntate anterior, firmele.
Buletinele de determinare pot fi utilizate in instanta daca deschideti actiune impotriva poluatorului respectiv. Exista insa o conditie pentru ca buletinele de determinare sa fie avute in vedere de catre instante - firmele care le-au emis sa fie si autorizate de catre Ministerul justitiei. Daca nu sunt autorizate, instanta va dispune efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specializarea protectia muncii. In acest caz, expertul are obligatia legala sa faca determinari in prezenta reclamantei si sa anunte data expertizei cu minim 5 zile inainte de termen.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns domnule Popa Gheorghe. Am vorbit cu cateva firme autorizate si doar una am gasit care poate sa vina la orice ora dar anuntata cu cateva zile inainte, ceea ce nu prea imi place ptr ca cunostea zona unde locuiesc si chiar ma intreba daca stau langa barul cutare sau cutare, deci e posibil sa ii chem degeaba mai ales ca onorariul dansilor este de 850 de lei pe ora indiferent daca in acea ora se aude ceva, se depaseste sau nu limita legala. Pe langa aceste lucruri mi-a spus ca nu are prea mare valoare raportul dansilor si poate fi contestat, deci si daca exista toata bunavointa nu prea ma ajuta efectiv. Intampin o situatie destul de dificila, m-am adresat politiei in repetate randuri si barul doar a fost "putin", adica chiar putin, atentionat iar cand a fost vorba sa se constate ceva... nu se mai auzea nimic.
Despre a ajunge in instanta nu-mi permite mie situatia. Am fost foarte dragut indrumata sa ma aresez politiei cu o plangere penala. O vecina mi-a spus ca plangerea penala trebuie solutionata si apoi deschis proces, cei de la bar cu relatii la politie probabil, cunosc toate variantele si ale mele si ale lor. O plangere penala nesolutionata nu ar face decat sa ma impiedice sa deschid un eventual proces.
Ceea ce ma mira este ca intr-o cladire cu risc seismic este legal sa folosesti tot atatia decibeli ca si intr-o cladire fara risc seismic sau fara risc seismic ridicat. Poate ca nu am eu notiunea decibelilor, si chiar nu am, poate ca mie cand imi tremura podeaua sau patul se depaseste cu mult limita admisa. As vrea sa intru in posesia unui aparat ca sa stiu sigur cati decibeli suport.
Ideea este ca barul are bani, are relatii si pe unde m-am adresat n-am rezolvat nimic, am fost ridiculizata si chiar mai subtil, mai putin subtil amenintata.
O firma autorizata de Ministerul Justitiei sa emita un buletin de determinare mi se pare o idee foarte buna dar cred ca e vorba de multe sute de euro, poate mii, si daca si acest buletin poate sa fie contestat?
Multumesc tare mult.
Daca in cadrul unei expertize tehnice judiciare in specializarea protectia muncii, se efectueaza determinari cu o firma autorizata de catre MM si MS, care emite buletine de determinare, instanta de judecata poate cel mult sa accepte o contraexpertiza care va fi efectuata de catre 1-3 experti tehnici judiciari care vor apela tot la o firma autorizata pentru determinari.
Nu cred sa vi se accepte o plangere penala pentru astfel de situatii. Daca se accepta si nu se solutioneaza favorabil dvs., nu va impiedica nimeni sa deschideti proces civil.
Costurile nu sunt modice. Expertii, determinarile si avocatii costa.
Multumesc domnu' Gheorghe. Pe langa muzica exista o multime de aparate ptr uz comercial/alimentar care provoaca vibratii. Exista legi care reglementeaza cate aparate, cate vibratii poate suporta o cladire cu risc seismic? Ce greutati? Daca se pot monta in tavan? In subsol? Pe ziduri de sustinere? Ori tot asa cu expertize... si tot chinul ca sa demonstrezi ceva evident? Sau aceste cladiri nici nu mai conteaza? Daca tot au risc seismic hai sa profitam la maxim cat ne tine. Vad ca sunt o multime de aparate si chiar se vad deteriorari, minore e adevarat, dar asta e doar ce se poate vedea cu ochiul liber. Cladire construita la 1910, nu a fost conceputa ptr asemenea aparate. Acesti avari si inconstienti, orbiti de castiguri, nici macar in mintea lor nu pot sa accepte ca provoaca o uzura rapida cladirii, ca aduc un risc in plus chiar afacerii lor, ar trebui treziti !! Din pacate cei care ar putea sa-i trezeasca sunt si ei orbiti !! Comentez si eu, ca-mi vibreaza patul si sunt tare suparata dar am vazut ca nu faci nimic nici cu legea de partea ta, nu eu, asa in general, prin topicurile din acest site unde oamenii nedreptatiti se mira cum de nu au castig de cauza cu legea de partea lor. Asa e in toata lumea? Macar in alte tari e asa mai discret, mai "cu perdea". Mai devreme am intalnit un politist care-mi venise in casa si nu constatase nimic, l-am salutat si l-am intrebat cum se numeste ca nu am retinut si... mi-a spus un alt nume decat cel dat in ziua aceea !! Nici n-am avut puterea sa mai spun ceva... M i-a urat succes cu problema si s-a indepartat...
Multumesc !
In cartile tehnice ale echipamentelor tehnice exista mentiuni legate de nivelul de zgomot creat in functionarea aparatului, modul corect de montaj al aparatului respectiv (de regula, aparatele generatoare de zgomot si/ sau vibratii se monteaza pe pufare, groase, din cauciuc) iar in legislatia interna, de mediu se precizeaza nivelul maxim admis de zgomot la limita incintei.
Respectarea acestor prevederi legale se poate verifica numai prin determinari de zgomot si vibratii. Se emit buletine de determinare zgomot.

Alte discuții în legătură

Vibratie compresor vecini Daniel CT Daniel CT Buna ziua, Situatia este urmatoarea: exact sub apartamentul meu este o alimentara care are montat pe perete, exact sub dormitorul meu, o unitate de racire ... (vezi toată discuția)
Rugaminte virgilciobanu virgilciobanu Am o gradina in granita cu mine un vecin are casa ,si a montat agregatul de aer conditionat pe peretele spre grafina mea ,lucru care ma deranjeaza datorita ... (vezi toată discuția)
Zgomot deranjant non-stop Roxana8 Roxana8 Buna ziua! Locuiesc la etajul 1 iar la parterul blocului se afla un magazin alimentar de foarte multi ani. De aproximativ 3 ani, proprietarul a facut cateva ... (vezi toată discuția)