avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plan de urbanism zonal PUZ
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plan de urbanism zonal PUZ

Buna ziua
Dorind parcelarea unui teren pentru constructie de locuinte individuale si fiind necesar intocmire de PUZ ,Consiliul judeten,sectia urbanism mi-a cerut un PUZ extins.Intru-cat cheltuielile sunt foarte mari am contactat detinatorii terenurilor din vecinatate .Dintre acestia unii au fost de acord sa contribuie si ei cu cota parte din cheltuieli insa unii nu au fost de acord ,fiind constienti ca ei vor beneficia de PUZ fara nici o cheltuiala.
Intrebarea mea este daca exista o modalitate legala ca si cei care nu vor sa contribuie la cheltuieli dar vor beneficia sa fie obligati sa plateasca cota parte din cheltuieli?
Cel mai recent răspuns: roxananicoletaarh , utilizator 16:30, 21 Noiembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform" legii 350/2001, SECȚIUNEA a 4-a Inițierea și finanțarea activităților
Art. 50.
Inițiativa elaborării documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism aparține colectivităților locale, prin autoritățile deliberative și executive, Guvernului, precum și persoanelor fizice sau juridice interesate în amenajarea teritoriului și în dezvoltarea localităților.
Art. 51. -
(1) Activitățile de amenajare a teritoriului și de urbanism, prevăzute în prezenta lege, se finanțează din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale, precum și din bugetul de stat, prin Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței, precum și de persoane juridice și fizice interesate în dezvoltarea unei localități sau a unei zone din cadrul acesteia.
(2) Autoritățile administrației publice locale au obligația să prevadă în bugetele anuale fonduri pentru elaborarea sau actualizarea, după caz, a planurilor de amenajare a teritoriului, a planurilor de urbanism și a studiilor de fundamentare necesare în vederea elaborării acestora.
Art. 52. -
Pentru desfășurarea unor activități comune de amenajare a teritoriului și de urbanism, pentru realizarea unor obiective de interes general, consiliile județene se pot asocia sau, după caz, pot colabora, în condițiile legii, cu persoane juridice sau fizice din țară sau din străinătate în scopul atragerii de fonduri suplimentare.
Art. 53. -
Autoritățile administrației publice locale participă la finanțarea planurilor de amenajare a teritoriului, a planurilor urbanistice generale care intră în competențele de aprobare, precum și la urmărirea realizării acestora, potrivit legii.
Art. 54. -
(1) Planurile urbanistice zonale și planurile urbanistice de detaliu privind realizarea unor obiective de interes public, precum și pentru zone protejate se finanțează din bugetul de stat ori din bugetele locale.
(2) Alte planuri urbanistice zonale sau de detaliu, în afară de cele precizate la alin. (1), se finanțează de persoanele juridice sau fizice interesate, cu sprijinul, după caz, al autorităților administrației publice locale.
Art. 55. -
Finanțarea documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism cu caracter deosebit, pentru zone și localități care necesită cercetări și studii complexe, se face și din fonduri destinate cercetării, dezvoltării regionale și altele, în condițiile stabilite de ministere și de alți factori implicați."
Sectuiunea a VI-a
(7) P.U.Z. și regulamentul local de urbanism aferent acestuia, odată aprobate, devin acte de autoritate ale administrației publice locale, opozabile în justiție. După aprobare, P.U.Z. și regulamentul local de urbanism aferent acestuia sunt utilizate la:
a) eliberarea certificatelor de urbanism și emiterea autorizațiilor de construire pentru obiective din zona ce face obiectul P.U.Z.;
b) fundamentarea solicitărilor unor fonduri europene sau de la bugetul de stat pentru realizarea obiectivelor de utilitate publică;
c) declanșarea procedurilor legale pentru realizarea de investiții ce implică exproprieri pentru cauză de utilitate publică;
d) respingerea unor solicitări de construire neconforme cu prevederile P.U.Z. și ale regulamentului local de urbanism aferent acestuia, aprobate;
e) alte operațiuni ale compartimentelor de specialitate ale autorităților administrației publice locale.
Asadar, finantarea se face de cei interesati, iar dupa aprobarea puz-ului, nu sunt obligati sa plateasca cota parte din valoarea elaborarii. Insa, depinde foarte mult daca cei care refuza sa se implice in finantare au constructii existente sau urmeaza sa isi construiasca, pentru ca odata elaborat puz-ul, acesta vine cu o serie de reglementari care s-ar putea sa nu le fie convenabile. Discutati cu cei care elaboreaza Puz-ul, poate exista zone de interes public (parc, centru multifunctional, zona comuna pentru locuitori) si atunci ati putea implica si autoritatile sa vina in sprijinul finantarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

P.u.z. legal sau ilegal? ceparudaniel ceparudaniel Buna ziua, sunt posesorul unui teren de 350 m2 pe care vreau sa construiesc o casa P+M dar cand am ajuns la primarie mi s-a spus ca in acea zona sunt prevazute ... (vezi toată discuția)
Urbanism, amenajarea teritoriului, autorizarea lucrarilor de construire Grumazescu Iulian Grumazescu Iulian Buna ziua A dori sa ma lamuresc cu un aspect care pare o inadvertenta intre doua legi: Normele metodologice din Ord.233/26.02.2016 la Legea 350/2001,(\"Legea ... (vezi toată discuția)
Aplicare art.32 legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul gabinagy gabinagy Despre interpretarea art. 32 al Legii 350/2001 actualizata: Redau textul de lege \" In cazul in care realizarea investitiei pentru care s-a solicitat ... (vezi toată discuția)