avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Unde trebuie făcută aerisirea coloanei de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Unde trebuie făcută aerisirea coloanei de încălzire la bloc?

Bună ziua.
Vă rog să îmi spuneți dacă există vreo prevedere în care să se specifice unde anume trebuie făcută aerisirea coloanei de încălzire la bloc. Mai exact, locuiesc la ultimul etaj, iar asociația de proprietari a hotărât ca aerisirea să nu se mai facă în pivniță ci deasupra pe bloc în țeava de scurgere pluvială. La 2-3 ani de la aceasta, țeava a crăpat și mi-a inundat baia. 2 ani am dus tratative cu președintele și administratorul să facă ceva pentru că îmi plouă în baie și în sfârșit s-a rezolvat, adică s-a înlocuit porțiunea de țeavă crăpată (partea de sus care intră în acoperiș) lăsându-mi o gaură imensă în tavan. Reparația acoperișului și schimbarea țevii a plătit-o asociația, dar reparația găurii din tavan, zugrăvitul, faianța pe peretele afectat și mobilierul deteriorat le-am suportat eu. Problema e însă faptul că se continuă cu aerisirea coloanei tot pe acoperiș, iar instalatorul ne-a zis că dacă se continuă tot așa, povestea se va repeta (iarna când e înghețat, la un moment dat al aerisirii, apa va fi caldă/fierbinte iar țeava fiind de plastic, va crăpa). Menționez că până atunci, nu am avut probleme la acoperiș, nu s-a umezit tavanul nici măcar o dată în ultimii 20 de ani. Pot obliga cumva asociația să revină la aerisirea în pivniță? Dacă se întâmplă din nou să crape țeava, iar trebuie să suport deranjul și reparațiile interioare?
Cel mai recent răspuns: khalima , utilizator 18:43, 28 Noiembrie 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Modificarea instalatiilor comune se poate face numai in baza unui proiect si cu acordul Asociatiei de proprietari. In cazul Dvs ,cu siguranta nu a existat un proiect pentru ca solutia aleasa este o tampenie.
Pasul 1: notificati Disciplina in constructii ,din primaria de care apartineti, sa constate modificarea instalatiei comune fara indeplinirea conditiilor legale.
Pasul 2: actinati Asociatie de proprietari in judecata cu 'obligatia de a face' si solicitati aducerea instalatiei la forma initiala.
Luati in calcul ca Asociatia ar putea fi amendata si ca o sa va puneti in cap toti vecinii. Poate ar terbui sa mai inecracti o data pe cale amiabila sa ii convingeti sa aduca instalatie la starea initiala.
@latka si @ynocentta - e bine sa stiti ca exista tipul de instalatie termica descrisa de initiatorul topicului. Nu numai ca nu este o prostie ,dar este cat se poate de functionala . Zic sa nu ne dam cu parerea unde nu stim. Unii ajung aici pentru ca au nevoie de ajutor, nu sa fie incurcati ..
Nu exista un tip de instalație termica la care aerisirea sa se facă pe partea de subsol, ci, exista, posibilitatea ca țeava de aerisire, care pleacă întotdeauna de sus, de la capătul superior al coloanelor de alimentare, sa fie adusă pina jos, cu robinet montat chiar la subsol.

Toată mizeria de pe conducte se va aduna pe acea țeavă subțire și în acel robinet de golire. Probabil oamenii s-au saturat în acel bloc sa tot repare (cred ca e deja complet colmatata și greu de înlocuit) acea țeavă foarte lunga de aerisire, pina in subsol și s-au gândit sa modifice traseul.

Am spus deja ca au greșit, faptul ca au scos-o deasupra blocului e chiar o tâmpenie, nu le-am am luat apărarea. Însă punctul de aerisire e la fel ca înainte, tot sus, au greșit soluția tehnica, cea de evacuare a aerului și implicit a unei mici cantități de apă. Erau obișnuiți sa lase o cantitate mai mare de apa sa iasă, fără sa stea sa colecteze în recipiente ajutătoare.

Nu e dat cu părerea, sincer nu e chiar bună nici soluția inițială, presupun ca nu e ușor de înlocuit țeava aia devenită inutila, de sus pina în subsol. Instalația termica nu a suferit nici o modificare esențială.


Avem abonament cu o firmă de instalatori, aceștia au reparat/înlocuit țeava ... nu ei au făcut aerisirea pe acoperiș, ci altcineva (nu mai rețin cine)... aceștia însă au zis că nu e ok sus, pt că apa fierbinte pe țeava înghețată care chiar dacă e din polipropilenă, duce la crăparea acesteia... la fel și la deteriorarea acoperișului pt că la un vânt mai puternic furtunul de aerisire e scos din țeavă și apa se scurge pe acoperiș.
Aerisirea la subsol/în pivniță așa a fost făcută de la construirea blocului, așa au și celelalte scări, doar la noi se face pe acoperiș. Au luat hotărârea să facă aerisirea sus din cauză că o vecină crește pisici în pivniță și fiind plin de purici acolo, nu avea nimeni curajul să aerisească coloana de încălzire. Pe acoperiș nu există altă posibilitate de scurgere a apei din calorifere decât țeava pluvială, pe când în pivniță era scurgere anume făcută.
Aș dori o înțelegere amiabilă cu cei din asociație, dar nu știam ce anume să argumentez, din acest motiv am adresat întrebarea pe forum.
Vă mulțumesc tuturor pentru răspunsuri.
Ultima modificare: Joi, 28 Noiembrie 2019
khalima, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teava inghetata DianaMaria13 DianaMaria13 Buna ziua!Va rog ajutati-ma cu un sfat...Din cauza frigului teava de apa rece pe coloana noastra a inghetat.Odata cu asta noi am ramas fara apa rece la ... (vezi toată discuția)
Administratorul asociatiei refuza reparatie coloana ciresel ciresel buna dimineata! o intrebare,va rog. Din cauza apei firbinti,teava de la scurgere din bucatarie,s a indoit,s a scurtat si apoi a iesit din imbinare ,fix de ... (vezi toată discuția)
Aerisire coloană încălzire FlorinL. FlorinL. Bună seara! Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc care are și etaj tehnic deasupra apartamentului meu pe o suprafață de 40% (casa liftului, ... (vezi toată discuția)