avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua
In urma decesului tatalui vrem sa facem succesiunea,suntem 4 frati si mama .vrem sa cedam dreptul la mostenire unui frate care locuieste in casa cu mama cu clauza ca sa aiba grija de mama. daca se intampla ceva cu fratele meu (deces) ,cumnata mea poate sa intre in posesia mostenirii si sa ii ingradeasca mamei drepturile de a folosi partea pe care am cedat-o la succesiune ? Cum e mai bine sa facem ca mama sa nu aiba de suferit ?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:21, 23 Noiembrie 2019
cred ca cea mai rationala cale este:
1. mama sa mosteneasca tot (toti fratii sa se declare straini de mostenire).
2. fratele ce locuieste cu mama, impreuna sotia lui, sa incheie cu mama mostenitoare un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere.
discutati intre dvs aceasta varianta, fiindca trebuie sa fiti de acord cu totii (frati, mama, sotia fratelui in cauza).
nu stiu daca dpdv procedural puteti face toate acestea intr-o singura sedinta sau cele doua tranzactii (mostenirea si contractul) se vor petrece in doua momente diferite, fiindca la vanzare trebuie scos si extrasul CF/ facuta intabularea, dupa caz
Multumesc
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu prea e rațională pentru ca:
1. Dacă toți frații renunta, la succesiune vin rudele de grad subsecvent, adica nepoții, în concurs cu mama.
2. Pe fondul intrării în vigoare a noului Cod civil nu se mai închei e asa numitele contracte de vânzare cumpărare cu clauza. Din motivul ca sunt interpretabile, natura contractului nu este determinată și nici apreciată obligația debitorului.
Ori e vânzare, fiul respectiv achită prețul, devine proprietar și la revedere.
Ori e întreținere și se prestează îngrijire in schimbul casei.
Eu va sugerez sa rămână moștenitori, mama si fiul care locuiește în casă, apoi mama incheie cu fiul un contract de întreținere, prin care își transmite cota moștenită de la sot, în schimbul îngrijirii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune coldman coldman Fiul meu a decedat in sept.2012, avea o garsoniera cumparata pe numele lui din 2005 inainte de a se casatori , locuia impreuna cu sotia lui si o fetita in ... (vezi toată discuția)
Proprietar nutica.r nutica.r fratele meu este casatorit de 8 ani si locuiesc in casa mamei noastre pe care a dobindito prin mostenire.sotia fratelui meu insista sa le dea acte,pe acest ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.se da următoarea situație.suntem 2 frați, mama ... Maryyyy121212 Maryyyy121212 Bună ziua.Se da următoarea situație.Suntem 2 frați, mama este în viață iar tatăl meu a murit.Acum fratele meu o tot constrânge pe mama să îi facă ... (vezi toată discuția)