avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Certificatul de deces, cine are dreptul sa-l solicite ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Certificatul de deces, cine are dreptul sa-l solicite ?

Buna seara,
Apelez din nou la sfaturile acestui forum pentru ca sunt intr-o mare dilema.
In iunie 2018 am intrebat aici despre mostenitori si ”raluk2070” mi-a oferit raspunsul care m-a ajutat sa iau decizia potrivita. Am facut testament in favoarea nepoatei mele de sora (nu sunt casatorita, nu am copii, nu mai am parinti in viata).
In testament (intocmit la notar) am specificat ca o desemnez pe nepoata de sora ”legatar universal” si am citit in art 1055 cod civil ca asta se refera doar la mostenire.
De asemenea, am specificat ca ”o rog pe legatara mea sa se ocupe de funerariile mele”.
Dilema pe care o am acum a aparut datorita unui eveniment in anturajul meu - un prieten a murit recent si nu are decat o sora plecata in SUA (parca) si e agitatie mare aici cine are dreptul sa scoata certificatul de deces, apoi ajutorul de deces !!
In Legea 263/2010 se specifica cine este considerat ”membru de familie” cu drept de a se ocupa de demersurile necesare acestui nefericit eveniment.
Intrebarea mea este : in cazul decesului meu, nepoata de sora are dreptul sa ceara certificatul de deces, sa faca cerere ptr ajutorul de deces ... ?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: irina65 , utilizator 09:05, 25 Noiembrie 2019
Cine va ingroapa are dreptul la ajutorul de deces, merge cu o factura si ii da banii.
in privinta certificatului, daca se va ocupa personal si nu printr-o firma, va depune actele ce i se cer si nu vor fi probleme, dvs neavand rude de gradul 1.
Multumesc mult. Sincer m-am linistit si voi transmite acest raspuns nepoatei mele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testamentar decedat xyz-xyz xyz-xyz O persoana care nu a fost casatorita niciodata, nu are copii dar are 4 frati a decedat. A lasat prin testament incheiat la notar toate bunurile unei nepoate si ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.am testament de moștenitor universal, după mătușa ... Mica202110 Mica202110 Bună ziua.Am testament de moștenitor universal, după mătușa mea, care nu a avut moștenitori rezervatari, ci doar o sora și eu, nepoată de sora(mama ... (vezi toată discuția)
Bună seara!am și eu o întrebare.o bătrână mi-a lăsat un ... Mile12 Mile12 Bună seara!Am și eu o întrebare.O bătrână mi-a lăsat un testament în care este specificat ca eu să mă ocup de funerariile dumneaiei.Eu m-am ocupat ... (vezi toată discuția)