avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am fost data afara fara explicatii logice dupa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am fost data afara fara explicatii logice dupa medical...

Am lucrat ca ospatar in poate singurul restaurant medieval din Bucuresti,nu stiu daca este bine sa scriu si numele,in luna aprilie 2009 am fost internat pentru o luna cu hepatita B la institutul Matei Bals , dupa o luna de spitalizare am mers la restaurant cu concediul medical,nu am primit informatii de genul,pe 12 sau 25 primesti banii pentru acest medical,am stat 3 luni in medical,am mers cu ele la sefa mea mereu,si nici dupa 3 luni nu am primit o informatie,daca primesc vreodata un ban,sau cand.Dupa care am intrebat eu contabila,daca nu se platesc concediile,sa-mi spuna,ca mergeam si eu la Dr si asteptma cateva ore,odata la 2 saptamani,sufeream de o boala care se putea croniciza,si mai era posibil sa o fi luat boala chiar din restaurant,( pentru ca era o mizerie de nedescris) Aceasta contabila mi-a sugerat sa-mi iau fara plata ,am facut si asta,dupa inca doua luni,dar in total 5 in care nu primisem un ban,dar numai tratamentul ma costa 1000 ron pe luna,fara sa mai spun de mancarea speciala pentru regim.Am spusn ca vreau sa ,merg la munka pentru ca vad ca nu imi plateste nimeni medical si am nevoie mare de bani,am acumulat datorii de 10 000 pentru chirie mancare spital...etc...si asta a fost tot,suparare mare ca mi-am permis sa spun ca eu vreau la munka,pentru ca nu sunt sperante sa-mi primesc banii pe medical....au zis ca pentru asta trebuie sa-mi scriu singur demisia.
Nu am vrut,dupa inca doua luni am primit pe mail o instiintare ca locul meu se restructureaza si ca am doua saptamani timp sa-mi caut de muna,sa semnez hartia,nu am semnat,dupa cateva zile am gasit pe internet discutii intre patron,contabila si un ospatar,nepot al patronului,pe un forum public,ca eu sunt homosexual,si etc...trebuie sa reias din discutii cu nhumele lor ca eu scriu asa ceva. A mai trecut deja o luna si eu ma angajez la o alta firma,si n u stiu daca este sau nu contractul meu de munca desfacut,pentru ca nu reusesc de mai dine de 6 saptamani sa vorbesc cu cineva din conducere,nu raspunde numeni la mailuri,telefoane.Ce ma sfatuti?
Cel mai recent răspuns: Elena Popa , Avocat 13:13, 5 Decembrie 2009
1.In primul rand trebuie sa ai rabdare cu tine .
2. In al doilea rand trebuie sa stii ca ce ai semnat e bun semnat ( atunci trebuia sa te revolti ).
3. In al treilea rand trebuie sa dispui de documente de care te poti folosi in caz de conflict .

O problema care are prea multe informatii ne poate duce in situatia de a-ti da un raspuns eronat !
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2009
ContSters109653, utilizator
Cu acest diagnostic nu stiu daca mai aveti dreptul sa lucrati in “alimentatie publica”, dar aceasta e alta latura a problemei…

Concediul medical l-ati lasat la societatea respectiva? Macar pentru acel prim concediu ar fi trebuit sa primiti bani. Daca nu ati lasat acolo concediul ei pot spune ca nu l-ati adus… iar in caz de litigiu trebuie dovedite multe… Pentru toate concediile pe care le-ati dus trebuia sa fiti platit… Poate e bine sa chemati societatea in judecata (nu aveti de platit taxa de timbru)… chiar daca aveti si acele luni de concediu fara plata.
Sa nu semnati vreo demisie… impusa. Sa asteptati decizia lor – dar ar putea sa va “acuze” de absente nemotivate. Dar chiar si pt aceasta ar trebui sa va cheme pt cercetare disciplinara. Poate ca ar fi bine sa faceti o reclamatie la ITM…
Tot la ITM puteti cere informatii despre carnetul de munca, daca este inchis sau nu (daca a incetat contractul dv de munca la societatea respectiva).
Succes.
Incep cu un raspuns pentru varianta,cu sau dupa aceasta boala,daca mai am dreptul sa lucrez in alimentatie publica.
Dupa 6 luni clar nu mai esti contagios,asta in cazul in care nu scapi de virus si se cronicizeaza boala,dar eu dupa 3 luni am eliminat visurul complet,insa se stia si este probabil lege ca nu mergi in restaurant mai devreme de 6 luni,inseamna ca eu trebuia sa am si medical cel putin 6 luni,dar eu am renuntat la medical dupa 3 luni tocmai sa nu intru in conflict.
Si da,am dus la societatea respectiva toate concediile medicale,si am sunat de 2-3 ori pe saptamana sa intreb cand sau daca primesc bani pentru ele.
Apoi sa vad ca se discuta despre sexualitatea mea pe un site public,cred ca doar sa ma intimideze sa mai apelez la organele in masura sa ma ajute in aceasta probleme,sau sa inteleg ca am fost dat afara pentru discriminare sexuala.
Dar mai mult,eu nu am aceasta inclinatie si cred ca inseamna defaimare.
Insa sunt un baiat prea simplu si prea sarac sa ma apuc sa intentez procese.
Vreau doar sa mi se desfaca totusi contractul de munca,pentru ca de luni 7 dece,brie eu incep deja sa lucrez la o companie multinationala foarte serioasa,unde nu vreau sa am probleme ca am doua contracte de munca in paralel.
Dar nu vrea nimeni sa-mi raspunsa la telefon,si cand sun dupa alt numar mi se inchide telefonul.
Stimate domn, asa cum spunea altcineva anterior, in primul rand trebuie sa ai rabdare cu tine. Trebuie foarte constient sa iti analizezi pozitia ta si sa vezi fiecare actiune in parte in care consideri ca esti nedreptatit, care sunt argumentele si dovezile in apararea ta si sa identifici care sunt caile pe care trebuie sa actionezi.
Personal iti dau rmatoarele sfaturi:

- Avand in vedere ca pentru 3 luni ai certificate medicale (care sunt depuse la angajator), poti face o sesizare catre ITM si catre Casa de Asigurari de sanatate, pentru ca aceste certificate sa iti fie platite de catre societatea la care erai angajat la acel moment (termenul de prescriptie este de 3 ani). Ca o observatie, iti spun ca nu ai procedat corect atunci cand ai acceptat CFP deoarece puteai sa prezinti in continuare certificat medical si astfel aveai un drept de creanta asupra angajatorului.
- Dute la ngajator si clarifica situatia ta contractuala cu el. Daca postul tau a fost desfiintat, trebuia sa primesti o notificare de preaviz cu 20 zile lucratoare anterior datei la care inceta CIM. Fa o hartie catre angajator, pe care o depui cu numar de inregistrare, prin care soliciti clarificarea situatiei tale deoarece mentionezi ca ai vrut sa te prezinti la lucru si ai fost instiintat (verbal) ca postul tau se desfiinteaza, dar nu ai primit nici o notificare de preavizsi nici celelalte documente de incetare a CIM (decizie, adeverinta pentru somaj, carnet de munca). Poti solicita inca o data in aceasta sesizare plata certificatelor medicale depuse si achitarea tuturor celorlalte obligatii banesti la zi (plati compensatorii in suma a doua salarii conform CCM ramura comert si alimentatie publica, preavizul, etc). Solicita sa primesti raspuns in scris.
- In cazul in care nu primesti raspuns la aceasta solicitare, poti sa te adresezi instantei pentru a fi pus in drepturile care ti se cuvin, respectiv plata tuturor celor mai sus mentionate.
- Cu privire la discutiile aparute pe net privitoare la orientarea ta sexuala. Daca poti dovedi ca initiatorii acestora sunt persoanele mentionate (patron, nepotul patronului, etc.), poti face o prima sesizare catre Agentia pentru combaterea discriminarii si poti vorbi cu un avocat in vederea deschiderii unei actiuni in instanta pentru calomnie, unde poti solicita daune interese.
- Intereseazate la ITM la ce inspector este inregistrata firma si vorbeste cu acesta pentru a vedea care este situatia documentelor tale (decizie, carnet munca, etc).
Pentru neplata concediilor medicale se aplica amenda de catre Casa de asigurari de sanatate intre 1000 si 2500lei la sesizarea dvs conform OUG 158/2005.
Indemnizatiile pt acele concedii medicale aveti posibilitatea sa le cereti in instanta in termenul de prescriptie de 3 ani.

Alte discuții în legătură

Neplata salariului- cum pot sa dau in judecata patronul? victoria0304 victoria0304 Buna ziua, Am o intrebare legata de neplata salariului. Sunt studenta si pe timpul vacantei de vara am decis sa ma angajez. M-am angajat din data de ... (vezi toată discuția)
Nu si-a primit salariul de doua luni si cred ca exista si un contract de munca... doru.s doru.s buna ziua, prietena mea a lucrat la un club ca ospatarita, la un moment dat angajatorul a decis s-o da afara dupa ce nu i-a mai platit o luna si doua ... (vezi toată discuția)
Un patron nebun ptrt_adrian81 ptrt_adrian81 Buna ziua. Cum reusesc sa imi recuperez salariul pe perioada 15-30 februarie si banii pe concediul de odihna (perioana iulie-decembrie inclusiv) avand in ... (vezi toată discuția)