buna ziua,
prietena mea a lucrat la un club ca ospatarita, la un moment dat angajatorul a decis s-o da afara dupa ce nu i-a mai platit o luna si doua saptamani salariul, invocand ca le lipsesc niste sticle de bautura din bar. Mentionez ca ea nu avea gestiune si nici nu a primit nici o fisa de post din care sa reiasa ca raspunde de ceva din clubul respectiv. Partea interesanta este ca la un moment dat angajatorul sustinea ca i se facusera toate demersurile legale de angajare ( contract de munca ), cu toate ca ea nu semnase nimic si nici nu a vazut vreun contract de munca.
Credeti ce exista vreeo sansa sa isi recupereze salariul?
Buna ziua,
foarte rau ca nu a semnat nimic. Ce-i drept, cam tarziu pt. asta. Oricum, in urma unei sesizari la ITM , cel care va avea de suferit va fi angajatorul: "munca la negru" se numeste si inspectorii au medicametul potrivit pentru aceasta boala.
Dar, nu stiu daca ei vor putea face ceva in privinta banilor pentru ca, dansii dau amenzi, anumite masuri dar nu pot obliga efectiv angajatorul sa dea salariul omului...poate tribunalul mai degraba.
Un prim pas ar fi sa vorbeasca cu angajatorul, poate reusesc sa se inteleaga. (Nu stiu de ce unii " patroni" iau oamenii drept "primate":(( Suntem egali, toti suntem oameni sau... nu??)
Daca nu reuseste cu vorba buna, o sesizate la ITM..daca nici asa...vorbiti cu un jurist/avocat.
Recomand sa sesizeze ITM-ul cu privire la faptul ca pe toata perioada lucrata nu a semnat nici un contract de munca si in cazul in care acest document exista, sa intre in posesia lui. Daca poate prezenta dovezi ca a lucrat acolo, inspectorii de la ITM, pe langa amenzile pe care le poate discpune impotriva angajatorului pentru munca la negru (4000 lei pentru fiecare persoana care lucreaza la negru), va solicita angajatorului incheierea in forma scrisa a CIM (cu sora dumneavoastra) si indeplinirea tuturor formalitatilor legale legate de acest raport de munca.
Oricum dupa efectuarea acestui demers, sora dumneavoastra va intra in posesia CIM si in temeiul acestuia poate solicita in instanta acordarea tuturor drepturilor care i se cuvin (salariu, plata preavizului, plata unui salariu compensatoriu deoarece spuneti ca incetarea raporturilor de munca a avut loc din initiativa angajatorului). Motivul lipsei din gestiune si neachitarea salariului in contraprestatie cu aceasta lipsa nu poate fi invocat din doua motive:
1. Pozitia de ospatar pe care o ocupa sora dumneavoastra, nu implica gestiune si daca lipseste de la gestionar, raspunderea nu are cum sa fie in solidar.
2. Recuperarea de catre angajator, a oricarei pagube produse de un angajat al sau, nu poate fi facuta prin retinerea contravalorii acesteia din salariu, decat in baza unei hotarari judecatoresti cu valoare de titlu executoriu.
Oricum in cazul surorii dumneavoastra, intregul lant de ilegalitati comise de angajator, porneste de la neancheierea contractului de munca in forma scrisa (acest CIM exista prin intelegerea verbala si produce efecte juridice conform Codului Muncii), de aceea pentru a solutiona problema trebuie sa incepeti cu sesizarea scrisa catre ITM cu privire la aceasta solutie.
Parerea mea este ca prietena dvs trebuie sa faca plangere scrisa la ITM in care sa mentioneze perioada cat timp a lucrat la acea societate, salariul pe care trebuia sa il primeasca lunar si suma totala pe care o mai are de incasat reprezentand salariul restant pe o anumita perioada.
In mod cert problemele se vor rezolva in sensul ca isi va primi banii!
:oops: Ar fi indicat ca atunci cand inregistreaza cererea la ITM sa isi faca o copie xerox pe care sa solicite sa i se dea numarul de inregistrare. Dupa acea copie poate sa ii lase si patronului un exemplar pentru a scurta timpul de reactie al acestuia!B-)
Succes!