avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... dreptul la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

dreptul la pensie

Buna seara
Va rog sa ma lamuriti cum se procedeaza in urmatorul caz:
Pe data de 30.11.2009 o persoana (femeie) a implinit varsta de 58 ani si 8 luni, iar stagiu de cotizare 27 ani si 4 luni. Conform Legii 19/2000 indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta. Termenul pentru depunerea cererii si a dosarului la casa de pensii este de 30 de zile. In situatia in care cererea si dosarul sunt depuse pe data de 04.12.2009 pentru pensionare incepand cu 30.11.2009, iar decizia de pensionare este comunicata pe data de 30.12.2009 cum se procedeaza cu plata drepturilor financiare pe luna decembrie in situatia in care angajatul isi desfasoara activitatea la locul de munca? Varsta de 58 ani si 8 luni poate fi considerata varsta standard de pensionare sau doar cea de 60 ani (in cazul femeilor)?#-o
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:37, 3 Decembrie 2009
Pentru a capata un raspuns corect la intrebarea dvs. va rog sa precizati urmatoarele:
- data nasterii (luna/an);
- perioada de cotizare - vechime in munca (ani/luni/zile), din care in grupa I si/sau a II-a de munca (ani/luni/zile).
Vroiam sa stiu daca se pot aplica prevederile art.61 lit. e) din codul muncii, adica:
art.61-Angajatorul poate dispune concedierea pt. motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
.
.
e) in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii
angajatul este nascut in pe data de 27 martie 1951
1. O femeie nascuta in martie 1951 se poate pensiona pentru limita de varsta in noiembrie 2009, la implinirea varstei de 58 ani si 8 luni, daca are un stagiu de cotizare de 27 de ani si 4 luni.
2. Daca salariata indeplineste aceste conditii angajatorul poate recurge la aplicarea art.61, lit.e) din Codul muncii.
3. Aplicand acest articol nu mai este nevoie ca angajatorul sa astepte emiterea deciziei de pensionare si poate inceta CIM cu data de 01.12.2009, daca nu a facut acest lucru pana acum. Decizia de pensionare, conform Legii 19/2000, va fi emisa in maxim 45 de zile de la depunerea dosarului.
4. Fiind vorba de pensie pentru limita de varsta, pensionarul poate cumula pensia cu salariul (mai ales in sistemul privat) iar angajatorul il poate mentine pe post oricat isi permite (daca salariatul este platit din bugetul statului atunci se aplica Legea 329/2009).
5. Daca legea spune ca o femeie nascuta in martie 1951 poate iesi la pensie de limita de varsta la 58 ani si 8 luni nu este nevoie sa astepte pana la avrsta de 60 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata LUMINITA1054 LUMINITA1054 Buna ziua, implinesc 60 de ani in luna august 2011. Am o vechime neintrerupta in munca de 40 de ani.Am stagiul complet de cotizare. As vrea sa stiu daca pot sa ... (vezi toată discuția)
Functionar public pensionar 2010 alexandru andra alexandru andra Functionar public(pensionar mi) care lucreaza intr-o institutie publica si care in nov 2010 indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta, mai ... (vezi toată discuția)
Vechime minima pentru pensionarea la femei demeter rozalia demeter rozalia La ce varsta se poate pensiona in prezent o femeie si care este durata minima lucrata pentru a beneficia de pensie. Exista si posibilitatea pensionarii inainte ... (vezi toată discuția)