avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntarea la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntarea la mostenire

Speta este urmatoarea:In urma decesului mamei au ramas pentru dezbaterea mostenirii tata si cei trei fii.
Precizez ca mostenirea cuprinde o casa+teren si 2 masini.Noi 4 dorim sa renuntam la o masina din cele doua si sa facem succesiunea la casa+teren si masina. Renuntarea se face la toata masa succesorala sau doar la un singur bun?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:48, 4 Decembrie 2019
Buna seara,
Renuntarea este la TOT sau la nimic.
Deci ori dezbateti succesinuea pentru TOATE bunurile ori renuntati LA TOT.
Puteti ca acea masina sa o lasati doar unuia dintre mostenitori si acesta sa o doneze ulterior sau sa o caseze.
Buna seara.
Nu se poate renunta la un bun daca face parte din masa succesorala. Acceptati mostenirea, cu mentiunea ca sunteti de acord sa renunțați la acel bun. La dezbaterea mostenirii .Puteti sa nu va folositi de acel bun.

Speta este urmatoarea:In urma decesului mamei au ramas pentru dezbaterea mostenirii tata si cei trei fii.
Precizez ca mostenirea cuprinde o casa+teren si 2 masini.Noi 4 dorim sa renuntam la o masina din cele doua si sa facem succesiunea la casa+teren si masina. Renuntarea se face la toata masa succesorala sau doar la un singur bun?

Ultima modificare: Marți, 26 Noiembrie 2019
Cristinel Horeanu, Consilier juridic
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Cristinel Horeanu a scris:

Acceptati mostenirea, cu mentiunea ca sunteti de acord sa renunțați la acel bun.

Deci cum? Mai cititi si dvs ce ati scris.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă credeți că ați renunțat la un capăt de ață, veți constata că ați renunțat la TOATĂ moștenirea.

Acceptați moștenirea (dacă vreți ceva din ea), obțineți certificatul de moștenitor (cu 4 moștenitori în el) și apoi împărțiți (partaj) ceea ce cuprinde moștenirea.

Și chiar și atunci când vorbiți despre partaj, uitați vă rog verbul „a renunța”.
Gândiți folosind verbul a lua. Eu iau mașina, tu iei piscina, el ia grădina...

Când se taie tortul, primiți fiecare felia voastră. Ați auzit pe careva zicând (cu gura plină) că el renunță la felia sărbătoritului?
Este la fel și în cazul partajului succesoral. Într-un partaj, fiecare primește ceva (în natură sau în bani).

Nu e obligatoriu să dezbateți moștenirea dintr-o dată pentru tot ce cuprinde ea.
Puteți aduce la masa sucesorală doar o parte din bunuri (casă și teren, de exemplu). Iar mai târziu puteți obține un certificat de moștenitor suplimentar pentru restul bunurilor.
Dar NU folosiți verbul a renunța, dacă intenția voastră nu este aceea de a fi la fel de străini de moștenirea aceasta ... precum sunt eu.
Pentru că asta înseamnă a renunța. Înseamnă să fii socotit că nu ai fost niciodată moștenitor. Și atunci nu vei mai avea despre ce discuta (dezbate) nici acum, nici mai târziu (când s-ar pune problema aducerii la masa succesorală a altor bunuri).
Mare grijă ce grăiți și, mai ales, ce semnați.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2019
romascanu, moderator
Multumesc frumos pentru raspunsuri.

Sa inteleg ca pot dezbate succesiunea pe o parte din bunuri?
Noi deja avem un certificat calitate de mostenitor facut imediat dupa decesul mamei.
In cazul in care se poate face succesiunea pe un bun, trebuie neaparat platite taxele si impozitele pentru a incepe succesiunea,chiar daca se face pe un bun?

Edit
Am înlăturat lungul citat. Folositi butornul Raspunde in loc de Citeaza
Ultima modificare: Joi, 5 Decembrie 2019
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Cote moºtenire cioareccarmenmariana cioareccarmenmariana Tatăl meu a decedat de curând.Dânsul deţinea un apartament bun comun cu mama şi un teren extravilan bun propriu moştenit de la părinţii ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesorala ContSters292683 ContSters292683 Buna ziua! 1. Masa succesorala se poate stabili pana in ziua dezbaterii succesiunii? 2. Ce inseamna mai exact \\\\"dezbaterea succesiunii\\\\"? Unui ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)